Prøv avisen

Kvinde fra populær podcast-serie anholdt under mistanke for svindel på danske klostre

Den norske kvinde går også under navnet "Kvinden med den tunge kuffert", som er titlen på en podcast-serie fra Politiken og det digitale magasin Third Ear, der handler om den norske kvinde.

En 60-årig norsk kvinde er blevet varetægtsfængslet for tyveri og bedrageri på klostre landet over

På Ørslev Kloster i Midtjylland ligger et arbejdsrefugium, der er åbent for alle, der har lyst til eller brug for fordybelse. Her fik forvalterparret Janne Fruergaard Keyes og Garry Keyes i januar 2016 besøg af en kvindelig gæst, der forstyrrede den sædvanlige fred og arbejdsro.

Kvindens historie var usædvanlig. Hun var uhelbredeligt syg af kræft, og hun var desuden på flugt fra en voldelig mand.

Med hendes indflytning på klostret var stemningen forandret. Ting begyndte på mytisk vis at forsvinde, og der cirkulerede grimme rygter om gæster og ansatte. Om aftenen kunne man høre mærkelige lyde på gangene.

Urolighederne er klosterforvalterparret Garry Keyes og Janne Fruergaard Keyes, der står for den daglige drift på stedet, overbeviste om, stammede fra den kvindelige gæst, ligesom de anser den usædvanlige historie for at være usand.

En norsk domstol erklærede hende da også i 2017 skyldig i en række sager, hvor hun havde benyttet netop denne fremgangsmåde.

Hun mistænkes derfor for at have opfundet og brugt falske historier hos klostre og kirkelige refugier i hele landet for angiveligt at vække sympati, snyde folk for penge og løbe fra regninger. Ligesom det ser ud, som om hun gjorde på Ørslev Kloster, for ifølge klosterforvalterparret stak hun af, før de havde opdaget, hvad hun var ude på.

”Da vi opdagede, hvad der var sket, ringede vi rundt for at advare andre steder med de samme tilbud som os. Hvis hun kom forbi, skulle de ikke tro på hende. Men hun havde allerede været forbi alle steder, og så rullede sagen,” siger Garry Keyes,

I denne uge blev den kvindelige gæst, der dengang var forbi Ørslev Kloster, varetægtsfængslet i 14 dage sigtet for at stå bag flere forhold af tyveri og bedrageri.

Da den 60-årige norske kvinde tidligere er dømt for lignende sager i både Sverige og Norge, har man hos dansk politi også holdt øje med hende. Nu kan man langt om længe få behandlet den sag, man har haft kig på de seneste fire år, og som ifølge politikommissær hos Nordsjællands Politi Allan Lørup, fortsat vokser i omfang.

”Det ligger et længere kompleks på hende. Nu går vi i gang med at efterforske sagen og de nye forhold, vi modtager meldinger om i øjeblikket. Vi modtager stadig flere fra hele landet og er nu oppe på 22 forhold.”

Den norske kvinde er mest kendt under navnet ”Kvinden med den tunge kuffert”, som er titlen på en podcast-serie, som det digitale magasin Third Ear og Politiken står bag. Her fortæller journalist og dokumentarist Krister Molzten med ord og lyd om den norske kvinde, han er i hælene på, mens hun flytter fra det ene kloster til det andet, angiveligt bevæbnet med en ny identitet og baggrundshistorie.

Et sted er hun kræftsyg, forlyder det i podcastserien, andre steder er hun på flugt fra sin voldelige og alkoholiserede mand eller har mistet sin pung og nøgler, og har brug for et sted at overnatte.

Ifølge Garry Keyes er hun meget overbevisende i sine roller, når man står ansigt til ansigt med hende.

”Det positive i situationen er, at vi og andre mødte hende i tillid og var villige til at hjælpe et menneske i nød. Det vidner om et Danmark, hvor folk vil hinanden det bedste og rækker hånden frem. Vi håber, hun får hjælp og finder fred.”

Kvindens forsvarer Ulla Wulff Hansen oplyser, at hendes klient nægter sig skyldig, men ønsker derudover ikke at gå i dialog med pressen.