Sex er kommet ind i kirken

Flere sognepræster er fra prædikestolene begyndt at tale om sex

Sex er blevet et emne i folkekirkeligt regi. I takt med at præster i stigende grad påtager sig rollen som parterapeut, er seksuelle problemer blevet et populært emne. Det gælder både i ægteskabskurser, i bøger og til foredrag. Men også fra prædikestolen falder talen på sex.

I Kirkefondet, der arbejder for at udvikle menighedslivet i landets sogne, fastslås det, at præsterne er blevet mere bevidste om deres rolle som samtalepartner for ægtefæller i krise. I den forbindelse taler man i stigende grad om sex.

– De høje skilsmisseprocenter og folks behov for at tale om problemer har fået præsterne til at reagere. Derfor er det naturligt at sætte fokus på et af de områder, hvor det gør allermest ondt, nemlig sexlivet, siger kommunikationsmedarbejder i Kirkefondet Charlotte Lydholm.

Det er sognepræst i Løsning og Korning Sogne i Østjylland, Henrik Højlund, enig i. Han har i det seneste nummer af det lokale kirkeblad opfordret sine sognebørn til at skrue ned for karriereræset for at få mere tid til hinanden, herunder til sex. "Hvor meget god sex er ikke druknet i to fuldtidsjob", lyder det blandt andet. Heller ikke fra prædikestolen er ordet "sex" tabu.

– Det er en del af det gode parforhold. Samtalen er selvfølgelig lige så vigtig, men når det går skidt med seksuallivet, kan intimiteten i samtaler også forsvinde, siger Henrik Højlund, der selv er med til at afholde ægteskabskurser i sognet.

Sognepræst i Kirke Såby Sogn Poul Joachim Stender mener, at seksualiteten i høj grad hører hjemme i folkekirken. Også fra prædikestolen.

– Kristendommen handler om det gode budskab, og det er sex er i allerhøjeste grad. Vi skal ikke skamme os over det, for det er jo en naturlig del af livet. Men desværre er mange så stressede, at de ikke har tid til sex, og det er med til at give de mange skilsmisser, siger Poul Joachim Stender, der i øjeblikket er ved at skrive en bog med titlen "Gud og sex".

Samfundsdebattør og sognepræst i Ganløse og Slaglunde Kirker Kathrine Lilleør kalder kombinationen af sex og forkyndelse for pop.

– Jeg mener nu stadig, at man godt kan være en god kristen, selvom man har et dårligt sexliv, siger hun.

loewendahl@kristeligt-dagblad.dk