SF-bagland kritiserer partiets syn på abortmodstandere

Tre teologer og SF-politikere kritiserer partiet for nu at sætte kristne abortmodstandere i bås med islamister. Det er ikke i strid med loven at være modstander af abort, siger europa-parlamentariker Margrete Auken

”Det ville slet ikke være noget problem for os. I SF mener vi ikke, at der er plads til antidemokratisk indflydelse på det danske samfund,” lød det fra Halime Oguz i torsdags.
”Det ville slet ikke være noget problem for os. I SF mener vi ikke, at der er plads til antidemokratisk indflydelse på det danske samfund,” lød det fra Halime Oguz i torsdags. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Modstandere af retten til fri abort er antidemokratiske og bør derfor sidestilles med islamister, når det handler om at miste retten til at donere større beløb til personer og organisationer i Danmark.

Det mener både Enhedslisten og SF, som ikke ønsker, at der skal skelnes mellem religionerne i en ny lov om donationer, som ventes at blive vedtaget den 22. december.

I torsdags lød det fra SF’s integrationsordfører, Halime Oguz, at man i partiet derfor gerne ser, at den katolske kirke kommer til at optræde på en forbudsliste, da katolikkerne er imod abort.

”Det ville slet ikke være noget problem for os. I SF mener vi ikke, at der er plads til antidemokratisk indflydelse på det danske samfund,” lød det fra Halime Oguz.

Men udmeldningen møder kritik fra tre teologer i SF’s bagland, som alle er nuværende medlemmer af partiet og hver især har haft indflydelsesrige poster i partiet gennem årene. De har svært ved at genkende deres parti i ordførerens udmelding.

En af dem er det ene af partiets medlemmer af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, som stiller sig uforstående over for, at der er meldt sådan ud.

”Nu er det jo ikke grundlovsstridigt at være modstander af abort. Og retten er ikke engang indskrevet i menneskerettighederne. Så den udtalelse er jeg komplet uenig i. Jeg mener, det bliver grundlovsstridigt, hvis man begynder at ville udstille religiøse på den måde,” siger hun.

Også den forhenværende præst og SF-borgmester i Vejle, Flemming Christensen, finder det ”totalt absurd”, at partiet har meldt ud, som det har.

”Det er jo en voldsom udskamning af religiøse. Det er et legitimt synspunkt, at man som modstander af abort ønsker at værne om livet, og det skal man ikke særskilt udstilles for. Tolerancen, den er der ikke meget tilbage af,” siger Flemming Christensen.

Han har været medlem af SF i årevis, men har svært ved at genkende sit parti i Halime Oguz’ udmeldninger, da han mener, at man fra SF’s side bør vise lidt mere storsind.

”Det har præget partiet, at man har udvist storsind og tolerance over for folk, der har anderledes synspunkter. Det her finder jeg pænt uklædeligt,” siger Flemming Christensen.

Og den holdning deler han med Jens Johansen. Han er forhenværende medlem for SF i Borgerrepræsentation i København fra 1994 til 2005, hvoraf han i den den første periode var skole- og kulturborgmester. Han er desuden pastor emeritus i Mariakirken på Vesterbro og aktivt medlem af SF.

”Personligt kan jeg ikke se noget særligt antidemokratisk i den katolske kirkes holdning til abort. Det er jo en del af demokratiet at have lov til at være abortmodstander. Jeg mener, at det er kvindens eget valg, om hun vil vælge at få en abort, og det gælder også katolske kvinder, uanset hvad den katolske kirke mener. Men den vigtige diskussion er, hvad der er antidemokratiske holdninger. Og der findes nok større og mere alvorlige problemer end den katolske kirkes holdning til abort. Det handler vist om proportioner,” siger han.

Trods kritikken holder Halime Oguz fast i sin udtalelse. Hun mener fortsat, at der er dele af den katolske kirke, som opfører sig antidemokratisk og dermed kvalificerer sig til forbudslisten:

”Vi vil gerne være med til at modarbejde de stater og miljøer og organisationer, som har til hensigt at undergrave det danske demokrati. Vi sigter ikke efter én bestemt trosretning. Men spørgsmålet er, hvor snittet så skal være,” siger Halime Oguz og fortsætter:

”Vi har ikke nogen bestemte trosretninger for øje. Selvfølgelig er det de islamistiske organisationer, der er de mest alvorlige, mens den katolske kirke er i den milde ende. Men når vi samlet set taler om antidemokratiske kræfter, kan vi ikke se bort fra, at der i den katolske verden er kræfter, som har til hensigt at undergrave det demokrati, som vi kender i dag.”

Og hvilke kræfter kunne det så være?

”Så meget indsigt har jeg ikke i den katolske verden. Men nar man bevæger sig mod de grundlæggende frihedsrettigheder, som for eksempel retten til fri abort, så opfører man sig antidemokratisk. Vi skal jo ikke mene noget kun kan være forkert, når det er muslimer, der mener det. Vi bliver nødt til at være mere principielle,” siger Halime Oguz.