Forslag om at forbyde religiøse daginstitutioner har ikke flertal

Da SF foreslog at forbyde religiøse daginstitutioner for at undgå en saudiarabisk finansieret institution, fik man støtte fra Socialdemokratiet. Men både blå blok og andre røde partier stiller sig i vejen for lovgivning. Det er, som om SF slet ikke forstår, hvilket forslag man stiller, siger Enhedslistens børneordfører

Man skal selvfølgelig ikke begynde at forkynde i daginstitutionerne, men at forbyde en tradition, der har eksisteret i mere end 100 år, det er vi ikke tilhængere af,” siger blandt andre Enhedslistens børneordfører Jakob Sølvhøj.
Man skal selvfølgelig ikke begynde at forkynde i daginstitutionerne, men at forbyde en tradition, der har eksisteret i mere end 100 år, det er vi ikke tilhængere af,” siger blandt andre Enhedslistens børneordfører Jakob Sølvhøj. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix.

Religiøse børnehaver og vuggestuers historie går mere end 100 år tilbage i Danmark, men SF meldte i sidste uge ud, at det burde høre fortiden til. SF’s forslag kom som en reaktion på, at den omstridte Taiba-moské på Nørrebro ville åbne en muslimsk daginstitution med penge doneret af den saudiarabiske ambassade i København. SF’s forslag rettede sig dog ikke kun mod muslimske daginstituioner, men også mod kristne.

Regeringen afviste ikke forslaget, men det gør resten af rød blok. Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at de kristne daginstitutioner i Danmark fungerer glimrende, og han ser ingen grund til, at der skal komme et forbud.

”Der er en 100 år gammel tradition for, at der kan drives daginstitutioner, som er etableret på et kristent værdigrundlag. Man skal selvfølgelig ikke begynde at forkynde i daginstitutionerne, men at forbyde en tradition, der har eksisteret i mere end 100 år, det er vi ikke tilhængere af,” siger Jakob Sølvhøj.

Den holdning møder opbakning blandt både Det Radikale Venstre og Alternativet, der ikke mener, der er behov for at forbud mod daginstitutioner, som hviler på et religiøst grundlag.

”Jeg synes, at det forslag har karakter af symbolpolitik, fordi det er klart, at der ikke må foregå religiøs indoktrinering af børn, og vi har et tilsyn, der skal sørge for, det ikke sker. Hvorfor skal der så være behov for et forbud mod institutioner, der hviler på et religiøst forslag? Det kan vi ikke se en grund til,” siger Anne Sophie Callesen, der er børneordfører for Det Radikale Venstre.

Heller ikke i blå blok er der megen støtte til forslaget i dets nuværende form. Hverken Venstre, Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti bakker op.

”Det er en rigtig god idé at forhindre muslimske daginstitutioner. Men det vil være absurd, hvis det også rammer menighedsbørnehaver. Muslimske børnehaver vil ikke fremme integrationen. Der har altid været kristne daginstitutioner i Danmark, og det skal der blive ved med at være. Det skal formuleres anderledes, for vi skal ikke ofre de kristne institutioner for at få det igennem. Jeg synes dog, at det er prisværdigt, at SF vil forhindre, at Taiba-moskéen vil åbne et dagtilbud,” siger Dansk Folkepartis børneordfører, Marie Krarup.

Forslaget har dog nået at skabe bekymring blandt daginstitutioner, der er etableret på et kristent grundlag. Der skal være plads til religiøse daginstitutioner i Danmark, mener Henrik Vagner. Han er direktør i organisationen Fobu, der repræsenterer selvejende og private daginstitutioner, hvor omkring 20 er menighedsbørnehaver.

”Religionsfriheden står i Grundloven, og forslaget går imod den frihed. Menighedsbørnehaverne blev stiftet på et kristent grundlag, og i dag er de fleste det, som man ville kalde kulturkristne. De har bibeholdt forholdet til de kirker, som de er stiftet af, og låner både udendørs og indendørs faciliteter. Men det ville også være helt okay, hvis tilknytningen til det kristne grundlag var endnu stærkere, så længe daginstitutionerne overholder dansk lov og er baseret på demokratiske værdier. Jeg synes, at SF skyder over målet med forslaget,” siger Henrik Vagner.

Og der er stadig i dag et ønske om at oprette nye kristne daginstitutioner. Det fortæller Carsten Vesterager, der er daginstitutionskonsulent i Foreningen af Kristne Friskoler:

”Der er et marked for at starte private institutioner. Jeg oplever mange sige, at friheden bliver udfordret, fordi kommunen dikterer, hvad man skal hele tiden. Det gør, at flere siger stop og derfor gerne vil starte en privat institution. 17 forskellige har kontaktet mig med tanker om eventuelt at oprette private kristne daginstitutioner.”