Singlegudstjeneste giver råd om livet

De spørgsmål, vi går alene med, blev taget op ved singlegudstjeneste

Singlegudstjenester i Hørsholm Kirke begynder med en gudstjeneste og slutter med fælles debat over aftensmaden. To af kirkens præster, Le Klint (tv.) og Nina Raunkjær (th.), var ordstyrere. –
Singlegudstjenester i Hørsholm Kirke begynder med en gudstjeneste og slutter med fælles debat over aftensmaden. To af kirkens præster, Le Klint (tv.) og Nina Raunkjær (th.), var ordstyrere. –. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

De fleste kom hver for sig til Hørsholm Kirke tirsdag aften. Men efterhånden som de knap 30 personer satte sig på kirkebænkene, begyndte en stille snakken at brede sig.

Det skete til klavertonerne fra sange som What a Wonderful World og Hvem kan sejle foruden vind?, inden der blev budt velkommen til årets første singlegudstjeneste.

En far til en konfirmand gav for et par år siden udtryk for, at det var svært at møde andre i et forum, hvor der var plads til at tale sammen, forklarer sognepræst Nina Raunkjær.

LÆS OGSÅ: Festgudstjeneste med handicap

Han tænkte ikke kun på at møde en partner, men lige så meget på at finde et levende samtaleforum. Ved singlegudstjenesterne beskæftiger vi os med de spørgsmål, hvor man kan være single, selvom man er et par. Altså de spørgsmål, man ligger vågen over om natten og er alene med, fordi der i hverdagen ikke bliver sat ord på dem, siger hun og tilføjer, at alle uanset civilstatus er velkomne til gudstjenesterne.

Navnet er valgt for at skabe opmærksomhed, ikke for nødvendigvis at føre singler sammen.

Tirsdag var det sjette gang, Hørsholm Kirke nord for København inviterede til debat. Den begyndte med en gudstjeneste, hvor temaet altid er tro, håb og kærlighed, som de tre sognepræster ved kirken hver holder et kort oplæg om.

Kærligheden er hverken stor eller lille. Man kan ikke måle den, men den bringer liv, hvor den kommer frem. Til tider både glæde og sorg, sagde sognepræst Le Klint om emnet kærlighed, hvor hun desuden læste bibelvers højt, som også er kendt fra bryllupper:

Den (kærligheden, red.) tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt.

De fremmødte, som overvejende var voksne kvinder, blev opfordret til undervejs i gudstjenesten at skrive en seddel med et dilemma, som bibeltekster, salmer eller taler tydeliggjorde.

I sognegården blev dilemmaerne læst højt ved borde med roser, lys, vin og mad.

Det første lød: Hvordan finder man troen igen, når noget trist sker for ens nærmeste? Er det en prøvelse, vi sættes på?

Else Andersen på 79 år har flere gange deltaget i singlegudstjenesterne og var klar med et hurtigt svar på dilemmaet.

Så må man bede om at få troen igen, sagde hun.

Kirkens organist deltog også i snakken.

Fællesskabet er enormt vigtigt. Det og så ritualer og bønner kan man føle sig båret af, sagde Erik Hildebrandt-Nielsen, og Else Andersen supplerede:

Hvis vi beder om at få troen igen, vil hjælpen ofte komme fra andre mennesker.

I den fælles opsamling med de andre grupper blev det formuleret som, at man kan låne af hinandens tro, hvilket fik anerkendende nik med på vejen, og en udbrød: Godt sagt.

Aftenens andet samtaleemne var spørgsmålet: Hvad har du allermest lyst til at bruge resten af dit liv til?.

Else Andersen sagde, hun gerne vil bruges af andre mennesker.

Det kunne Anne-Birthe Mikkelsen på den anden side af bordet relatere til.

Ja, man bliver glad af at blive brugt. Jeg vil også gerne finde den sødeste livsledsager. Det savner jeg i mit liv. For mig handler livet om kærlighed, sagde hun og tilføjede:

Man skal leve i nuet, og pludselig sker det.

Mens en anden nævnte Kristeligt Dagblads mødested på internettet, Hjertedating.

Der var virkelig kød på i aften, mente to damer på vej ud ad døren.

Det blev sagt med en henvisning til samtalerne og den meget roste chili con carne.