Singler lærer at sige fra over for kirken

Hverdagen som single kan være lige så stressende som i børnefamilier, lød det i et foredrag af psykolog Christian Bæk på Indre Missions lejr for enlige

Omkring 100 singler i alderen 30 til 60 år er i disse dage samlet på Mørkholt Strand Camping i nærheden af Vejle til UNO camp –- Indre Missions tilbud til enlige. –
Omkring 100 singler i alderen 30 til 60 år er i disse dage samlet på Mørkholt Strand Camping i nærheden af Vejle til UNO camp –- Indre Missions tilbud til enlige. –. Foto: Heidi Lundsgaard.

Bleskift, søvnløse nætter og pasningsordninger er noget af det, der kan få sveden frem på panden hos mange moderne børnefamilier. Men hverdagen med børn er ikke nødvendigvis mere travl end hverdagen som enlig. Mange singler bliver stressede. Det overses bare ofte i vores samfund, hvor vi mest taler om stressede familier:

Singler har sjældent en fast anden stemme i deres dagligdag, der kan støtte dem i at sige fra over for overarbejde og ekstra tjanser. De kan sjældent bruge den nærmeste familie som begrundelse for at sige nej hverken i det professionelle eller frivillige arbejde, og derfor har de en tendens til at påtage sig for mange opgaver, siger psykolog Christian Bæk, der er tilknyttet Agape en kristen forening, der tilbyder rådgivning om tro og samliv.

Omkring 100 singler i alderen 30 til 60 år er mødt op i teltet på Mørkholt Strand Camping syd for Vejle til eftermiddagsforedrag om stress. Nogle af deltagerne er fraskilte, andre enker, men størstedelen har aldrig været gift.

LÆS OGSÅ: At bo alene er den nye norm

I denne uge er de samlet på UNO camp, som er Indre Missions tilbud til singler, der gerne vil være med i et kristent fællesskab med andre i samme livssituation.

Ifølge Christian Bæk, der er eftermiddagens foredragsholder, er noget af det svære som single, at man ikke skal tage hensyn til andre end sig selv, og at der ikke er en partner, som kan være med til at rette opmærksomheden væk fra arbejdet.

Mange singler står for det meste af arbejdet i kirkelige sammenhænge. Selv børnepasningen står de for, siger han til morskab for deltagerne og fortsætter:

Singler er rygraden i mange kirker. Det er ofte singlerne, der kommer først og går sidst, og det er dejligt at blive brugt. Men ikke, hvis det skyldes, at man ikke kan sige fra, siger Christian Bæk.

En af de fremmødte i teltet er 40-årige Karl Verner Rye-lund, der i år er med på UNO camp for sjette gang. Temaet om stress og hvile rammer med hans egne ord plet, og han nikker genkendende til, at hverdagen som single kan være travl.

I bund og grund handler det måske om, at når man sidder alene en aften, kan man blive ramt af følelsen af ikke at være god nok. Jeg kan godt mangle den anden stemme til at bekræfte mig og sige, at jeg gør mit arbejde og udfører mine frivillige opgaver godt nok, siger han.

Selvom han kan have mange opgaver i hverdagen, oplever han også et behov for at være social.

Hvis jeg har gået en hel lørdag derhjemme for mig selv, hungrer jeg efter socialt samvær, og så har jeg behov for, at der sker noget. Det kan for eksempel være at ringe og snakke med nogen eller besøge nogle venner. Jeg oplever det særligt i weekender og i ferier, for da er de fleste af mine venner sammen med deres familier, siger han.

Henriette Hagelskjær på 39 år er med på lejren for 11. gang og finder trøst i foredraget.

Det er på en måde befriende at høre, at ens egen stemme ikke er så stærk, og at vi som mennesker har brug for en andens stemme, siger hun.

Selvom for mange arbejdsopgaver kan medføre stress, er det uvurderligt for singler at have tilknytning til eksempelvis en kirke. Det kirkelige fællesskab udgør ofte en vigtig del af enliges sociale netværk, og det viser, at der er et sted, man kan føle sig hjemme, og hvor der er en plads, man kan udfylde, understreger Christian Bæk. At sige fra over for arbejdsopgaver kan derfor føles som at sige nej til at høre til et sted.

Hvem ønsker at sige nej, hvis alternativet er at være alene? Det er en rigtig svær balancegang for mange, siger han.