Skal kirkeklokker fejre Brexit? Briter er uenige

Mange kirker og klokkere afviser en national ringning med kirkeklokker for at markere Brexit

Skal kirkeklokkerne inddrages i Brexit? Det er briterne, ikke overraskende, ganske uenige om. Arkivfoto.
Skal kirkeklokkerne inddrages i Brexit? Det er briterne, ikke overraskende, ganske uenige om. Arkivfoto. Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den 1. februar er Storbritannien ude af EU, og nu er der en kampagne i gang for at få alle landets kirkeklokker til at ringe for at fejre landets ”genvundne frihed fra EU’s åg” – på samme vis som efter afslutningen på Første og Anden Verdenskrig.

Men hverken kirken eller foreningen af ringere bryder sig om den tanke. De vil ikke spændes for en politisk vogn.

”Formålet med at ringe med kirkeklokkerne er at kalde folk til gudstjeneste, og jeg ærgrer mig over ethvert forsøg på at politisere denne dejlige tradition. Vi skal ringe med klokkerne den 1. februar – ikke for at fejre Brexit, men for at kalde folk til kirken, for at bede sammen for vor nation i denne kritiske tid, for enhed, medfølelse og retfærdighed,” siger den anglikanske biskop af Burnley, Philip North, til avisen The Times.

Sagen bliver kompliceret af, at det er op til den enkelte præst, menighedsråd og klokker, hvorvidt de vil markere særlige begivenheder. Brexit-organisationen Leave EU har sat sig i spidsen for kampagnen for klokkeringning den 1. februar og opfordret folk til at kontakte deres lokale kirke – blandt andet med budskabet, at det kan være med til at gøre kirken mere relevant igen.

Talskvinde Vicky Chapman fra foreningen af kirkelige klokkere afviser planerne.

”Vi vil af princip ikke støtte nogen form for politisk motiveret klokkeringning. Men det er den enkelte klokkers egen vurdering, forudsat at vedkommende har præstens tilladelse,” siger hun til den kristne radiostation Premier.

Det konservative parlamentsmedlem Andrew Brid-gen er blandt fortalerne for at markere Brexit med kirkeklokker.

”Jeg synes, at det ville være en passende markering at ringe med kirkeklokkerne. Det er trods alt vores uafhængighedsdag,” siger han til avishjemmesiden Independent Online.

I landsbyen Swaffham i Norfolk, hvor mange stemte for Brexit, har et byrådsmedlem opfordret kirkerne til at lade klokkerne ringe. Det bliver afvist af den lokale præst.

”Brexit har været et så splittende emne, at det vil være dybt upassende,” siger præsten Janet Allen fra kirken St. Peter og St. Pauls til lokalavisen Eastern Daily Press.