Skarp kritik af nemmere folkekirke-udmeldelse

MED AFSTEMNING Nyt forslag fra regeringen er et uheldigt skridt i retning af adskillelse af stat og kirke, mener kritikere. Vrøvl, lyder det fra biskop

Skarp kritik af nemmere folkekirke-udmeldelse

Danmarks borgerlige partier, som traditionelt har værnet om forholdet mellem stat og kirke, er så småt i færd med at opløse det historiske forhold.

Det mener flere forskere og samfundsdebattører, efter at regeringen forleden præsenterede sin "Væk med bøvlet"-pakke, der på en række områder skal lette forholdet mellem borgere og det offentlige bureaukrati.

LÆS OGSÅ: Færre melder sig ud af folkekirken

I pakken foreslår regeringen at gøre det lettere at melde sig ud af folkekirken ved at fjerne kravet om at fremvise dåbsattest ved udmeldelse.

Dermed tager regeringen et "lille skridt på vej til at adskille stat og kirke", mener lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge, som forsker i religion og politik.

"Det problematiske her er signalværdien. Det er ikke bare et teknisk neutralt fænomen, men snarere en håndsrækning til dem, der vil adskille stat og kirke. Det undrer mig, at en borgerlig regering kommer med sådan et forslag. Politisk set er det ikke særligt klogt, medmindre de virkelig mener, at det skal være lettere at forlade folkekirken," siger han.

Regeringens forslag peger i retning af et opgør med kristne værdiers forrang, mener sognepræst og forfatter Sørine Gotfredsen.

"Hvis borgerlige politikere vil værne om forholdet mellem stat og kirke, skal de ikke komme med sådan et signal. Det er en lille teknisk ændring, men samtidig et led i bevægelsen mod, at alt skal værdineutraliseres. Det er en fattig og sørgelig måde at være stat på, at man på den måde udfaser kristne grundtanker, vores samfund bygger på," siger hun.

SF's kirkeordfører, Pernille Vigsø Bagge, kalder forslaget "synd for folkekirken" og kritiserer samtidig regeringen for ikke i stedet at aflaste menighedsrådene:

"Forslaget rykker ikke noget. Der skal langt mere krasse midler til for at komme bøvlet i folkekirken til livs. Det er et problem, at kirken drives af frivillige, der ikke er uddannet til at udføre det bureaukratiske arbejde."

Ifølge biskop i Aarhus Stift Kjeld Holm er det dog noget vrøvl at tolke regeringens initiativ som et angreb på folkekirken:

"Det er en ligegyldig ændring uden signalværdi. Vi skal passe på med at tro, at der er det helt store på færde, hver evig eneste gang der sker en lillebitte ting i forhold til folkekirken."

johansen@k.dk