Skat i meditation for skattekroner

Skats medarbejdere tilbydes undervisning i buddhistisk-inspireret meditation. I en kompleks verden kan meditation hjælpe os til at finde ro og sortere i de mange indtryk, lyder det fra kontorchef Peter Joensen, der er tovholder på meditationsprojektet

- Når jeg opfordrer andre til at lære at meditere, har jeg naturligvis også selv været nødt til at gøre det, siger Peter Joensen. Som HR-chef i Skat har han været med til at udvikle et stort tilbud til medarbejderne i den offentlige virksomhed om at lære at stresse af ved at bruge meditation. -
- Når jeg opfordrer andre til at lære at meditere, har jeg naturligvis også selv været nødt til at gøre det, siger Peter Joensen. Som HR-chef i Skat har han været med til at udvikle et stort tilbud til medarbejderne i den offentlige virksomhed om at lære at stresse af ved at bruge meditation. -. Foto: .

I et land med verdens højeste trækprocent kan det lyde som en ren gyser, når man hører, at Skats medarbejdere nu undervises i meditation, så de kan blive mere fokuserede.

Fokuseringen gælder dog ikke danskernes lønsedler, men derimod medarbejdernes personlige trivsel og overskud, forklarer Peter Joensen, kontorchef i Skats såkaldte HR-udviklingsafdeling og tovholder på Skats samlede indsats mod stress.

- Vi har de seneste to år sat ekstra fokus på forebyggelse af stress, og det er i den sammenhæng, at vi valgte at introducere meditiation som et af de værktøjer, medarbejderne kan benytte sig af, forklarer Peter Joensen.

Konkret arbejder man hos Skat med den såkaldte Mindfulness-teknik, der som så mange andre ledelses- og medarbejderværktøjer stammer fra USA, hvorfra den nærmest eksplosivt har bredt sig til virksomheder over hele verden i løbet af ganske få år.

Mindfulness har oprindeligt rødder i den buddhistiske zen-meditiation, hvor udøveren gennem en bevidst træning af sit åndedræt skal blive i stand til at ramme en tilstand af ro og indsigt for på den måde at opnå en højere og renere erkendelsestilstand.

Som moderne medarbejderværktøj fremstår Mindfulness dog uden religiøse undertoner, og hos medarbejderne har Peter Joensen slet ikke oplevet den bekymring for en nedbrydning af grænserne mellem arbejdspladsens behov og de ansattes personlige liv, som flere eksperter advarer mod.

- Indtil videre har 500 medarbejdere deltaget i vores tiltag mod stress, og jeg har stort set ikke hørt en eneste negativ kommentar om meditationsforløbet. Tværtimod er folk meget nysgerrige efter at lære, hvordan de kan blive bedre til at bekæmpe og undgå stress, siger Peter Joensen.

Hos Skat er undervisningen i meditation udviklet i samarbejde med virksomheden Zenmind, som på sin kundeliste har en række af dansk erhvervslivs mest prominente flagskibe såsom Mærsk, Danske Bank, Novo Nordisk og Danfoss.

Men hvad kan forklare, at konservative og traditionsbundne virksomheder på den måde vælger at integrere et fænomen som meditation, der indtil for få år siden mest af alt klingede af hippie-stemning og nyreligiøsitet?

Det har Peter Joensen fra Skat et bud på.

- Vi lever jo i en hyperkompleks verden, hvor vi konstant bombarderes med nye indtryk og forventninger. Det giver muligheder, men kan også være ødelæggende, hvis man ikke formår at navigere i kompleksiteten. Og det er netop her, at jeg oplever, at meditation kan gøre en forskel. Meditation kan bruges til at slappe af, lade op og finde fokus, så vi bliver bedre til at tage stress i opløbet, siger Peter Joensen og tilføjer, at meditationens succes formentlig også kan forklares med en generel ændring i synet på det alternative.

- I dag er det blevet mere acceptabelt og ligefrem trendy at være åben over for alternative værktøjer og måder at betragte verden på. Vi er nok bare generelt blevet bevidste om, at der findes mange forskellige indgange til at få det bedre. Nu har vi jo også ædt hovedpinepiller i 20 år, uden at det har løst problemerne, så også i det lys er det vel meget fornuftigt at tænke lidt bredere, end vi traditionelt har gjort, siger Peter Joensen.

I forbindelse med meditationsforløbet har Skat fået uddannet 16 såkaldte stress-rådgivere. Målet er at gøre meditation til et fast tilbud til Skats medarbejdere, også efter afslutningen af stress-forløbet.

- Med 8500 medarbejdere kan vi jo ikke hele tiden bruge eksterne undervisere, så nu sørger vi for, at meditation bliver en fast del af Skats muligheder for at udviklere ledere og medarbejdere. For alle ledere har stress-forløbet været obligatorisk, mens det for medarbejderne er frivilligt. Stress kan kun bekæmpes, hvis lederne har en forståelse for årsagerne og redskaberne til at håndtere det, siger Peter Joensen.

Og Skats HR-chef er overbevist om, at meditation kan gøre en forskel i kampen mod stress.

- Når jeg opfordrer andre til at lære at meditere, har jeg naturligvis også selv været nødt til at gøre det, hvis jeg skal være en troværdig rollemodel. Og jeg kan mærke, at jeg er blevet bedre til at være til stede i nuet i stedet for at bekymre mig om, der ligger foran mig. Og det er den evne, vi håber at give videre til så mange ledere og medarbejdere som muligt, siger Peter Joensen.

kirke@kristeligt-dagblad.dk