Bliv muslim for en måned

Deltag i muslimsk bøn, bo med en muslimsk familie, og spis efter muslimske traditioner. Det er mulighederne i et nyt rejseprogram, der gør det muligt for ikke-muslimer at få et kulturelt indblik i islam

Den blå moské i Tyrkiets hovedstad er af de steder de rejsende, der lever "En måned som muslim", besøger for at deltage i en traditionel muslimsk bøn.
Den blå moské i Tyrkiets hovedstad er af de steder de rejsende, der lever "En måned som muslim", besøger for at deltage i en traditionel muslimsk bøn. Foto: Steve Vidler Denmark.

Nu er det muligt for interesserede at få et førstehåndsindtryk af den muslimske kultur. En måned som muslim er en ny form for rejseprogram, som giver ikke-muslimer muligheden for at få et førstehåndsindtryk af islam for en kort periode.

De bliver bosat i muslimske hjem, taget med til bøn i en tyrkisk moské og rejser rundt til nogle af religionens største kulturskatte.

Ben Bowler - idémanden bag det kulturelle udvekslingsprogram - håber på, at initiativet vil fremme interkulturel forståelse ved at skabe kontakt mellem den muslimske verden og udefrakommende.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om islam

En måned som muslim er en provokerende titel, så vi forbereder os på kritik, siger Ben Bowler.

Men modtagelsen blandt muslimer har været overraskende positiv, da programmet menes at kunne bidrage til et opgør med de negative stereotyper knyttet til islam som religion.

Vi har fået nogle reaktioner, der går på, at man er muslim for livet, ikke kun for en måned. Men derudover har reaktionerne været overraskende positive. Det er en intens oplevelse, der giver et mere broget billede af muslimer, og som får mange til at ændre indstilling og overbevisning, når de kommer tilbage fra rejsen, fortæller den australske rejsearrangør til det amerikanske nyhedsbureau CNN.

Opholdet har en varighed af henholdsvis 10 eller 21 dage og har sit udspring i Tyrkiet, hvor rejsedeltagerne blandt andet bor i en 400 år gammel hytte brugt af den islamiske Sufi-bevægelse, ligesom de besøger den ældgamle muslimske by Konya.

En 56-årig hollandsk kvinde har deltaget i programmet og fortæller CNN, at rejsen har givet hende en bedre forståelse for islam. Men det var samtidig en anledning til at komme tættere på Gud og sig selv.

Ritualerne forbundet med islam har hjulpet mig til at få afklaring på nogle stridigheder i mig selv mellem individualitet og kollektivitet, siger kvinden og tilføjer:

Jeg er født i Holland, hvor jeg er døbt kristen og senere konverteret til jødedommen. Hvis jeg var født i Tyrkiet, havde jeg sandsynligvis været muslim. Hvis jeg var født i Thailand, havde jeg nok været buddhist. Betyder det virkelig noget?

LÆS OGSÅ: Beder muslimer og kristne til den samme Gud?

Denne kvindes oplevelse af rejsen afspejler netop initiativets formål, hvilket er todelt. Dels at rette op på det negative og blakkede ry islam har, dels at gøre det samme for idéen om religion generelt.

De kritiske vil ikke betale

Imran Shah, talsmand for Det Islamisk Trossamfund i Danmark, mener, at En måned som muslim-initiativet grundlæggende er en god idé.

Men han studser ved titlen.

Det at være muslim er en frivillig overbevisning om, at Gud eksisterer, og at Koranen derfor skal følges. Derfor kan titlen være en smule misvisende, da det ikke bare kræver en kort rejse til de arabiske lande for at blive muslim. Islam er ikke noget, der praktiseres, fordi det er en trend, mode eller anden form for tendens. Det ville være nemmere at forstå, hvis titlen havde været; hvordan lever muslimer, siger han.

Imran Shah stiller også spørgsmålstegn ved den ønskede effekt af rejseprogrammet.

Det er prisværdigt, at der bliver skabt mulighed for at give interesserede en anden indgangsvinkel til religionen. Man kan dog have i tankerne, at dem, der betaler for at tilbringe En måned som muslim og opleve islam på tæt hold, sandsynligvis er åbne over for religionen. De har allerede en positiv indstilling over for islam. Det vil fortsat være en stor udfordring at få dem, der er negativt indstillet over for islam og ikke villige til at betale for en sådan rejse, til at få indblik i den islamiske tro og et mere nuanceret billede af religionen, siger han.

LÆS OGSÅ: Det handler om forståelse

Generelt er der en tendens til, at denne slags konceptrejser vinder frem i vesten. Lektor og ekspert i turismeindustri fra Copenhagen Business School, Ana Maria Munar bekræfter, at flere og flere i dag rejser som selvstændige turister.

I modsætning til masseturismen har den selvstændige turist en vilje til at kende og lære noget om den lokale kultur og hvilke værdier, der er vigtige for lokalbefolkningen frem for blot at tage på badeferie.

En måned som muslim er blot ét af flere rejseinitiativer arrangeret af Ben Bowlers NGO World Weavers (Verdens vævere red.), der arbejder for at skabe en ny og mere solidarisk verden. Blandt andet har organisationen tidligere gjort det muligt for interesserede at bo med tibetanske munke i et buddhistisk kloster i forbindelse med rejseprogrammet En måned som munk.

Læs mere om "En måned som muslim"-projektet her.