Skilsmisser rammer mændene hårdest

For mange mænd er skilsmisser begyndelsen på en nedtur, der i værste fald kan ende i selvmord

Det kommer ofte som en stor overraskelse for mænd, at deres hustruer vil skilles, og skilsmissen kan i mange tilfælde være begyndelsen på en alvorlig og livstruende krise.

- Alle mænd, der bliver skilt, er i princippet selvmordstruede. De har en væsentligt højere selvmordsfrekvens end andre grupper, og særligt udsatte er de, hvis de i forbindelse med skilsmissen også mister deres sociale netværk og arbejde, siger overlæge på det psykoterapeutiske center Stolpegaard i Gentofte, Lars Sachse Mikkelsen.

Han har sammen med en kollega i det seneste halvandet år haft samtalegruppe for mænd, der er i krise efter en skilsmisse, og mange af dem er depressive, har misbrugsproblemer og selvmordstanker.

- Der er megen selvusikkerhed, som også smitter af på arbejdet. De er bekymrede for fremtiden specielt i forhold til børnene, og for mange fylder samværsspørgsmålene meget, siger Lars Sachse Mikkelsen.

Tilbudet om gruppesamtaler i Gentofte er ganske enestående, da der generelt er meget få tilbud til mænd i krise. Det siger lektor i mandeforskning ved Center for Ligestillingsforskning på Roskilde Universitetscenter, Kenneth Reinecke.

- Der er meget få tilbud, og mænd er heller ikke så gode til at tage imod hjælp. Der er stadig en stereotyp selvforståelse af, at rigtige mænd ikke får krise, og hvis de gør, er det noget, der enten kan løbes eller drikkes væk.

Han mener, at mænd mangler konkrete overlevelsesevner i krisesituationer, fordi de ikke har opbygget sociale kompetencer med husarbejde, kontakt til naboerne og familien.

Som en arbejdsskade

- Mænd får i langt større udstrækning sociale derouter end kvinder. Mange mænd har ikke så tætte relationer til andre end deres partner og har derfor ingen at henvende sig til i forbindelse med skilsmisser. Kvinder begår ikke selvmord, fordi de skal skilles, men det er der risiko for, at mænd gør, siger Kenneth Reinecke.

Psykoterapeut og forfatter Martin Østergaard, der blandt andet beskæftiger sig med parforhold, mener, at mange mænd bliver invaliderede af en skilsmisse.

- Det er ligesom at få en arbejdsskade. Mændene bliver følelsesmæssigt afstumpede, og det kan blive lidt af et handicap. Men i modsætning til arbejdsskader går mændene ikke til genoptræning efter en skilsmisse og kommer sig derfor heller ikke over det.

Martin Østergaard mener ligesom Lars Sachse Mikkelsen, at mange mænd ikke forstår, hvorfor hustruen ville skilles, og dermed bliver de heller ikke klogere.

- For mange mænd er smerten så stor, at de kaster sig i skødet på en anden kvinde med det samme, og for mange børn kan det være godt, at far hurtigt finder en ny, fremfor at han sidder og drikker øl. Problemet er bare, at han ikke bliver klogere, og det medfører megen ulykke, siger Martin Østergaard.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Side 3

Tema

Serie

Samliv i opbrud

Aldrig tidligere er så mange danskere blevet skilt som i dag, og andelen af papirløse par, der går fra hinanden, er endnu højere. I de kommende uger sætter Kristeligt Dagblad fokus på de brudte familier og konsekvenserne af de mange skilsmisser.

Læs også temaet ´Samliv i opbrud´ på www.kristeligt-dagblad.dk