Prøv avisen

Skole fjerner julesange efter kritik fra muslimsk familie

Eleverne på den schweiziske skole plejer blandt andet at synge den amerikanske negro spiritual ”Go Tell it on the Mountains” til den årlige adventsfest. Sangen - sammen med andre kristne julesange - er nu blevet fjernet fra årets program efter kritik. Genrebillede. Foto: Leif Tuxen

Julesange hører ikke til ved adventsfesten, mener en skole i Sankt Gallen i Schweiz, efter at forældre har klaget over, at sangene ikke taler til muslimske elever

Julesangene var strøget af programmet, da skolen i byen Wil nær Bodensee i Sankt Gallen i Schweiz forleden holdt adventsfest.

”Årets program er mere afbalanceret,” forklarer byens skoledirektør, Tobias Mattes, til den fransksprogede schweiziske gratisavis 20 Minutes.

Eleverne, som underholder forældrene ved adventsfesten, plejer at synge den amerikanske negro spiritual ”Go Tell it on the Mountains” og de to schweiziske julesange ”Fröhliche Weihnacht überall” og ”S’gröschte Gschänk”.

Sangene står i de lokale skolemyndigheders officielle sangbog. Men sidste år vakte det uro under julearrangementet, da en af forældrene til muslimske børn rejste sig og klagede over, at sangene ikke henvendte sig til alle børnene, men kun til de kristne. Også en anden, ikke-muslimsk tilskuer mente, at repertoiret var problematisk. Derfor valgte den nye skoleinspektør i år helt at tage julesangene af plakaten.

Skolevæsenets regionale departementschef, Jürg Raschle, peger på, at skolerne har to modstridende forpligtelser. De skal på den ene side være religiøst neutrale og på den anden side værne om de kristne rødder, siger han til 20 Minutes. Det har fået byens kristeligt-demokratiske politikere op af stolen.

”Skolen i Wil er tidligere blevet fremhævet som et eksempel på en velfungerende skole, der kan fejre en kristen fest for alle elever, selvom festen er fremmed for nogle af eleverne. Dette er grundlaget for vores fælles fejring, der bidrager til kendskabet til vores kristne traditioner. Hvis man nu stryger sange, der hører til selve grundlaget for den fejring, må man spørge, hvad det næste vil blive,” skriver den lokale afdeling af det kristeligt-demokratiske parti CVP i en henvendelse til den lokale delstatsregering.

Og det schweiziske konservative folkeparti, SVP, vil have pligten til at værne om de kristne værdier skrevet ind i skoleloven.

Kravet om at nedtone de kristne traditioner kommer imidlertid ikke fra de schweiziske muslimske organisationer.

”Fra vores synspunkt er det beklageligt, hvis der ikke synges kristne sange i et kristent land,” siger Farhad Afshar, formand for Koordinationsrådet for de muslimske organisationer i Schweiz, til 20 Minutes.

”Hvis man nu stryger sange, der hører til selve grundlaget for den fejring, må man spørge, hvad det næste vil blive.

Brev fra det kristeligt-demokratiske parti CVP til den lokale delstatsregering