Prøv avisen

Skotsk kardinals afgang ryster katolsk kirke

Keith O’Brien går med øjeblikkelig virkning af som leder af den katolske kirke i Skotland. – Foto: Graham StuartEPA.

Kardinal Keith OBrien den højst rangerende britiske katolik går af efter beskyldninger om seksuelle tilnærmelser mod præster

Blot et døgn efter avisrapporter med beskyldninger om seksuelle tilnærmelser mod præster og præstestuderende trådte lederen af den katolske kirke i Skotland, kardinal Keith OBrien, i går tilbage med omgående virkning.

Den 74-årige kardinal stod i forvejen til at stoppe, når han midt i marts runder aldersgrænsen på 75 år. Men som en af sine sidste gerninger har pave Benedikt XVI besluttet, at den højest rangerende blandt de britiske katolikker skal stoppe med omgående virkning eller nunc pro tunc, som det hedder i meddelelsen fra Vatikanet.

Den hellige fader har nu besluttet, at min afsked vil ske med virkning fra i dag, hedder det i gårsdagens udtalelse fra kardinalen.

Som konsekvens vil Keith OBrien ikke deltage i konklavet, som skal vælge den nye pave. Han var ellers den enlige britiske stemme ved valget, fordi lederen af den katolske kirke i England og Wa-les, ærkebiskoppen af Westminster, Vincent Nichols, endnu ikke er udnævnt til kardinal. Så sent som i fredags talte Keith OBrien i et interview om sine forventninger til processen.

Men siden kunne søndagsavisen The Observer afsløre, at tre nuværende præster samt en tidligere præst alle havde klaget til Vatikanets ambassadør i Storbritannien over seksuelle tilnærmelser fra Keith OBrien for over 30 år siden.

Dermed rammer årsagen til kardinalens forhastede afgang direkte ind i de mange rygter, der går om forholdene i Vatikanet.

Ifølge fader Tony Flannery fra foreningen af katolske præster i Irland bør udviklingen også have konsekvenser for andre.

Han har sat et fortilfælde ved at sige, at det ikke vil være passende, at han stemmer ved konklavet. Det vil omgående rejse et enormt pres mod et halvt dusin af andre kardinaler, siger den irske præst til Ulster Radio.

LÆS OGSÅ: Her er Vatikanets mest upopulære mand

Den fremtrædende katolske kommentator Clifford Longley fra magasinet The Tablet vurderer, at beslutningen vil præge konklavet og vil skærpe de spændinger, der allerede er i Rom.

Det værste, der overhovedet kunne ske for kirken i dette øjeblik, er at have endnu en sådan sag, mens der er så mange andre, fastslår han til BBC.

Keith OBrien er kendt for sine meget kontante holdninger om kirkens modstand mod homoseksuelle, abort og aktiv dødshjælp, men gjorde sig i sidste uge til talsmand for, at præster skal have lov til gifte sig.

Det er en fri verden, og jeg har indset, at mange præster har fundet det svært at håndtere et liv i cølibat, mens de udlevede deres præstegerning, og de har følt, de manglede en ledsager, en kvinde, som de kunne gifte sig med og stifte deres egen familie, sagde Keith OBrien til BBC Scotland i det, der blev hans sidste officielle interview.

Men hans bemærkninger til BBC er blandt andet blevet kritiseret af biskoppen af Portsmouth.

Der er tider, særligt nu når jeg ser mine brødres børn vokse op, hvor jeg tænker, at det ville være vidunderligt at være en del af en familie. Men jeg kunne ikke gøre de ting, jeg gør som præst endsige biskop hvis jeg var gift. Jeg ville ganske enkelt ikke have tiden eller energien, sagde biskop Philip Egan til avisen Daily Telegraph.