Sognepræst til folkekirken.dk: Skriv noget mere om Gud

Folkekirken.dk har længe været forsigtig med at tillade holdningsstof. Men nu er det fire måneder siden, at man åbnede for netop kommentarer og anmeldelser, og hvad er så tendensen? For lidt om Gud, mener anmelder Kristian Bøcker

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

For fire måneder siden lancerede folkekirken.dk to nye ”kategorier”, der samtidig er en del af magasinet folk&kirke, som udgives af syv stifter, og som ved samme lejlighed flyttede ind på adressen folkekirken.dk.

De to nye kategorier indeholder kommentarer og boganmeldelser, alle skrevet af præster. Ifølge den pressemeddelelse, der lancerede tiltaget, skulle hverken kommentarer eller anmeldelser handle specifikt om kirke og kristendom, men om ”vores fælles virkelighed i det moderne Danmark”. Det kirkelige skulle ikke være selve emnet, men blot ”ét af perspektiverne på det fælles liv”.

Og hvad finder man så på siden?

Først kommentarerne. De spænder vidt: Fra fire kommentarer af Pia Søltoft om Kierkegaard i coronatiden samt en del andre kommentarer om coronatiden til kommentarer om eksempelvis racisme, om Yahya Hassan og om partiet Alternativets storhed og fald. Langt hovedparten af kommentarerne lever således op til ambitionen om at skildre ”vores fælles virkelighed”. Endelig er der de lidt mere kirkelige kommentarer: mm Thorkild Grosbøll og om ateisme.

Går vi til boganmeldelserne, spænder også disse vidt: Der er anmeldelser af en række fortrinsvis skønlitterære og nutidige forfatteres seneste romaner, blandt andre Dorthe Nors og Maren Uthaug. Der er dog også enkelte anmeldelser af mere faglitterære sager, blandt andet et par af Svend Brinkmanns bøger. Endelig er der en lille artikel om tre biskoppers deltagelse på Bogforum og to provsters anbefalinger af gode bøger til julen.

Både kommentarer og boganmeldelser er generelt velskrevne og oplysende. De er ikke kirkeligt indforståede eller tyngede af teologiske fagudtryk. Og det er rigtig godt. Det er vi mange, der kunne lære noget af! Alligevel sidder man bag skærmen og får sine forbehold. Jeg savner simpelthen noget mere kirke og kristendom!

Ja, det er som om, det kirkelige perspektiv – som i det mindste skulle være ”et af perspektiverne” – nærmest mangler. Derfor blev jeg også svært tilfreds, da jeg læste Vejlepræsten Elon Jepsens kommentar ”Den frie vilje – til terror og kærlighed”, hvor han tager livtag med det helt store spørgsmål om, hvordan Gud dog kan ”lade folk gå ind og skyde en niårig?”. Jepsen tager dermed livtag med og forsøger at svare på et af de spørgsmål, som rigtig mange – både kirkegængere og kirkefremmede – stiller! Men altså: Hvorfor handler kommentarer og anmeldelser ikke i langt højere grad – ligesom hos Jepsen – om de spørgsmål og temaer, der binder menneskeliv og kristendom sammen? Det er vel derfor, folkekirken – også folkekirken.dk – er her! Og ikke for, at vi skal høre præsters ellers nok så interessante syn på Alternativet eller Donald Trump! Jeg siger udtrykkeligt ikke, at alt skal handle direkte om kirke og kristendom. Men lige nu er det for lidt.

Og så en ting mere: Når man kommer ind på siden med kommentarer, står der således: ”Præster ved ikke bare noget om det himmelske – de mener også noget om kulturen og samfundet. Her kaster de deres blik på verden og gør os andre klogere”. Det er godt formuleret, men måske lidt for godt. For er præster nu også interessante og kloge blot ved at være præster? Man taler for tiden en del om offentlighedsteologi – altså spørgsmålet om, hvordan kirke og kristendom kan spille med i den offentlige debat. Problemet er imidlertid, at det ikke er offentlighedsteologi, bare fordi en præst siger noget! Præsten skal gerne sige noget, der har udgangspunkt i ”det himmelske”. Man kan ikke lave offentlighedsteologi uden teologi! Men det er som om, man forsøger det på disse sider. Men dermed svigter man den, der er gået ind på folkekirken.dk for at møde nogle bud på, hvorfor kristendommen dog kommer os ved – i såvel menneskeliv som samfundsliv. Derfor denne venlige, men bestemte opfordring til folkekirken.dk: Skriv noget mere om Gud!

Kristian Bøcker er sognepræst i Jelling.