Prøv avisen

Slåskamp på Mystikmesse

Tre alternative behandlere forsøgte at rense deres rygte gennem foredrag

En ansigtstyder, en jordstrålemåler og en astrolog så forbavsede ud, da deres foredrag på weekendens Mystikmesse i København fik besøg af tv-producenten Øjvind Kyrø. Foredraget »Fornemmelse for Snyd og Pseudoskeptikerne« handlede netop om tv-producenten. De tre behandlere havde medvirket i hans program »Fornemmelse for Snyd«, hvor de ikke havde kunnet bevise deres påståede evner. Nu ville de fortælle, hvordan de selv havde følt sig snydt i programmet.

- Jeg er her bare for at blive underholdt ikke for at lave noget, sagde Øjvind Kyrø, da behandlerne krævede hans underskrift på, at de måtte være med i redigering af en kommende udsendelse, eller at han alternativt forlod foredraget. Det skabte en del debat blandt de 22 tilhørere. Flere mente ikke, at det kunne være lovligt.

- Hvis I vil kontrollerer journalister, må I få jeres egen tv-station. Ligesom Saddam, foreslog en tilhører.

Ansigtstyder André H. Corell annoncerede derefter, at diskussionen skulle stoppe og foredraget gå »tilbage til normaltilstand«, hvor spørgsmål kun var velkomne, hvis man ikke forstod foredraget. Men det blev alt andet end et normalt foredrag, og det endte med en slåskamp.

Mens de tre behandlere forsøgte at bevise, at de var blevet manipuleret og snydt, spurgte en tilhører kritiske til et af deres argumenter.

- Du har den der skeptiker-udstråling. Jeg kender jeres slags. I kræver beviser og beviser. Det fører ikke til noget, sagde André H. Corell.

Ifølge ham har skeptikerne, som er et netværk af mennesker, der ud fra en kritisk rationel grundholdning undersøger overnaturlige hændelser og myter, inflitreret pressen.

- De står bag kritiske journalister. Det er deres metoder. Derfor råder jeg til at være forsigtig, når man har med pressen at gøre, sagde André H. Corell.

Uden for døren var der udstillere fra hele den alternative åndelige branche. Tarotkorttydere, clairvoyante og healere talte blidt om Kristusenergi og kærlighedskraft. En tilhører forsøgte også at få kærligheden bragt på banen i foredraget, men forgæves.

- Man kan ikke kæmpe mod mennesker med stenhjerte, sagde André H. Corelle og tilføjede, at han alligevel planlægger et sagsanlæg mod Øjvind Kyrø. Ansigtstyderen har i forvejen tabt i Pressenævnet, hvor han klagede over etikken i tv-udsendelsen.

Jordstrålemåler Kurt Bertelsen overvejede også et sagsanlæg. Han var forbitret over, at han i udsendelsen havde fået andre resultater end kollegaer.

- Jeg kritiserer aldrig andre jordstrålemålere. Selv om vi kom til forskelligt resultat, var deres målinger også gode, sagde Kurt Bertelsen.

Astrolog Pierre Francois Bitsch redegjorde detaljeret for, hvordan fire mennesker, trods deres udsagn på tv om det modsatte, faktisk havde oplevet de ting i fortiden, han havde beskrevet.

Halvdelen af tilhørene sivede ud i løbet af foredraget. Måske deltog de i stedet i »Spiritistisk Cirkel« eller et foredrag om Guds kraft med efterfølgende forbøn, som blev afviklet samtidig.

De sidste 10 tilhørere oplevede til gengæld, da Kurt Bertelsen lynhurtigt snuppede en kritisk tilhørers lille båndoptager og gav den til André H. Corell, da tilhøreren fløj op og overmandede ham. Det fik endnu en tilhører på banen, som holdt André H. Corell fast. Efter en kort kamp, gik de to tilhørere med den den enes båndoptager. Resten af tilhørerne måbede og gik derefter ud på messen for alt det, som sjældent kan bevises og kræver en del tro.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

MystikmessenÅrligt tilbagevendende messe i Århus og København, hvor udstillere og foredrag belyser mystik, spiritualitet, tro, overtro, psykologi og parapsykologi.