Slut med selvstændig teologi i Oxford

Rapport anbefaler at droppe det selvstændige teologiske fakultet og ændre navnet til religiøse studier

Det hæderkronede britiske universitet i Oxford lægger teologien ind under de bredere religiøse studier, ligesom Aarhus Universitet har gjort. Her ses St. Edmund Hall, som er del af den berømte læreanstalt.
Det hæderkronede britiske universitet i Oxford lægger teologien ind under de bredere religiøse studier, ligesom Aarhus Universitet har gjort. Her ses St. Edmund Hall, som er del af den berømte læreanstalt. Foto: .

Et af de teologiske fyrtårne i Storbritannien står for fald. Ledelsen på det prestigefyldte universitet i Oxford overvejer at nedlægge teologi som et selvstændigt fakultet og i stedet brede optagelsesgrundlaget ud med betegnelsen "religiøse studier".

LÆS OGSÅ: King James Version - en bibelklassiker på 400 år

Det fremgår af en hemmelig rapport, som er lækket til den britiske avis The Times. Teologien har spillet en central rolle i Oxford i over 800 år, men antallet af ansøgere til teologi er nu et af de laveste for noget fagområde på universitetet. Der er mindre end tre ansøgere til hver af pladserne på teologiuddannelsen. Det er en af bevæggrundene for de foreslåede ændringer, som også skal afspejle det skifte, der er sket i det akademiske landskab.

"Kravet om, at alle skal studere Det Gamle Testamente, Det Nye Testamente samt tidlig og moderne troslære er gammeldags efter både nationale og internationale standarder," hedder det i rapporten, som gør det klart, at universitetet skal tiltrække studerende, hvis interesse ligger ud over det jødisk-kristne.

Men tanken møder kritik, og rapporten bliver af en anonym teologiprofessor kaldt for et selvmordsbrev, som kan resultere i, at teologi ender som en underafdeling af historie eller kulturelle studier.

Hvor kritikerne ikke vil stå frem med navn, så er det anderledes med tilhængerne. Historieprofessoren Diarmaid MacCulloch, som er forfatter til en bog og et tv-program om kristendommens historie, kalder forslaget fornuftigt.

"Det vil afspejle, hvad vi allerede gør nu, hvilket er forgreninger ud over vores historiske fundament til buddhisme, islam, hinduisme og jødedom. Vi ønsker ikke at miste noget af vor kristne lære, men vi ønsker en tilsvarende kvalitet for de andre religioner," forklarer Diarmaid MacCulloch til avisen The Times.

Formanden for det teologiske fakultetsråd supplerer:

"Teologien i Oxford vil fastholde sin stærke forpligtigelse over for undervisning og forskning i disciplinerne bibelstudier, troslære og kirkehistorie," siger Poul Joyce.

norum@k.dk