Smitte i skoler truer kirkernes julearrangementer

Danske kirker er særligt afhængige af skolerne i juletiden, men allerede nu har coronasmitte på skolerne betydet aflysninger i kirkerne

En række kirke har allerede måtte aflyse luciaoptog og andre børnearrangementer i kirken op til jul på grund af grund af stigende coronasmitte. Arkivfoto.
En række kirke har allerede måtte aflyse luciaoptog og andre børnearrangementer i kirken op til jul på grund af grund af stigende coronasmitte. Arkivfoto. . Foto: Leif Tuxen.

I weekenden tog landets kirker hul på julens børnearrangementer med luciaoptog og julesange. Enkelte kirker har imidlertid allerede måtte aflyse flere af julens arrangementer, og her er det ofte skolerne, som kirkerne samarbejder med, der står bag aflysningerne.

I mandags meldte koret fra Vordingborg Gymnasium afbud til den årlige julekoncert i Vordingborg Kirke på Sjælland, efter at flere elever fra sangkoret og en musiklærer var blevet smittet med corona.

Det var også et smitteudbrud blandt elever, der fik Svindinge Friskole til at aflyse sit lucia-optog i Svindinge kirke på Fyn. Musikefterskolen i Humble på Fyn har ligeledes aflyst sin adventskoncert i Humble Kirke i søndags på grund af ”corona-situationen”.

Andre skoler har meldt fra i forsøget på at holde deres klasser adskilte for derved at dæmme op for smitten. For i kirkerne ville de adskilte klasser blive blandede.

”Møn Friskole har aflyst sit luciaoptog den 13. december og juleafslutningen den 17. december her i kirken,” fortæller Eva Brinck, sognepræst i Damsholte Kirke på Møn.

”Det er synd, for normalt er kirken altid propfyldt til luciaoptoget. Men det er bestemt bekymrende, at der er så mange smittede, så det er nok den rigtige beslutning,” siger Eva Brinck.

I Skødstrup Kirke i Østjylland har man valgt at følge skolernes eksempel og aflyser alle børneaktiviteter og arrangementer i de næste 14 dage, hvor klasserne bliver blandet:

”Det handler om at forenkle proceduren. Hvis vi følger skolerne, så ved folk, hvad de kan forvente. Sidste år forsøgte vi at holde kirken åben så meget og så lang tid som muligt, men det gav også en masse diskussion, og der var mange meninger. Så for mit eget vedkommende er det også for husfredens skyld,” siger sognepræst Erik Søndergård.

Alligevel er præsten ked af, hvis det på længere sigt bliver nødvendigt at aflyse kirkens børnegudstjenester:

”Det ville være brandærgerligt for alle de børn, som har gået og glædet sig til at fejre julen med kirken, hvis den bliver aflyst. Julen er der særlige forventninger til og særlige traditioner. Julen er årets største fest, uanset hvem man er. Men det er især børnene, der betaler prisen denne gang. De har ikke godt af at være alene, eller at vi fjerner deres sociale tilbud,” siger Erik Søndergård.

Det er også skolernes praksis med ikke at blande elever fra forskellige klasser, der har ramt Vesløs Kirke i Thy. Men her har man dog besluttet at holde fast i et luciaarrangement den 12. december:

”Når vi ikke kan gennemføre luciaoptoget, vil vi i stedet afholde en luciagudstjeneste med fortællingen om Santa Lucia som omdrejningspunkt,” fortæller sognepræst Inger Hørning, som ikke bebrejder den skole, kirken samarbejder med, at optoget er aflyst:

”Det er helt fint med et forsigtighedsprincip. Det er skolens valg og skolens ansvar,” siger Inger Hørning.

Men de danske kirker er særligt afhængige af skolerne i julen, siger teologiprofessor ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen.

”Kirkerne har masser af arbejde med børn, men især med luciaoptog og julesang er der tradition for, at skolerne og kirkerne samarbejder,” siger Kurt E. Larsen.

Han forklarer, at det er et samarbejde, som er vokset:

”Efter bruddet mellem skoler og kirker i skoleloven fra 1975 stod samarbejdet helt stille. Men i de seneste 10-15 år er der sket meget, og der er stor interesse fra begge sider. Men det betyder også, at kirken er blevet mere afhængig af skolerne for at få børn ind i kirken.”

Det er dog ikke kun skolerne, der står bag den lille bølge af aflyste børnearrangementer i de danske kirker. I Hunseby Kirke på Lolland blev det årlige familiearrangement med juletræstænding og æbleskiver i forsamlingshuset aflyst på grund af smitte blandt kirkens voksne frivillige:

”En stor del af vores frivillige har børnebørn, der går i skolerne, og de er så blevet smittet ad den vej. Så i stedet for de frivilligbårne aktiviteter afholder vi en hyggelig børnegudstjeneste,” siger sognepræst Gitte Sylvest Larsen.