Snedsted-præst: Per Ramsdal skal bede om omvendelse

I Thy følger tidligere sognepræst Bent Feldbæk Ramsdal-sagen. Selv har han været igennem den hårde mediemølle, da han som hidtil eneste præst blev dømt i præsteretten for sin teologi. Men han har aldrig fortrudt, at han stod fast på sine synspunkter, og han kritiserer nu folkekirken for at sætte en ræv til at vogte gæs i trosspørgsmål

”Dåbssynet er en meget følsom sag,” erkender tidligere sognepræst Bent Feldbæk, der efter en dom i præsteretten i 1995 i høj grad mødte tavshed og isolation fra omgivelserne.
”Dåbssynet er en meget følsom sag,” erkender tidligere sognepræst Bent Feldbæk, der efter en dom i præsteretten i 1995 i høj grad mødte tavshed og isolation fra omgivelserne. Foto: Jens Bach.

Når sognepræst Per Ramsdal i denne tid debatteres i medierne, vækker det minder hos tidligere sognepræst Bent Feldbæk. Tilbage i 1983 blev han nemlig også indkaldt til tjenstlig samtale hos daværende biskop Henrik Christiansen i Aalborg Stift. Modsat Per Ramsdal-sagen handlede det ikke om en præst, der tvivlede på central kristen lærdom, men derimod om folkekirkens forpligtelse til at hjælpe mennesker til tro. Konkret ønskede Bent Feldbæk at døbe ikke ”i” Faderens, Sønnens og Helligåndens navn, men ”til” Faderens, Sønnens og Helligåndens navn.

”I originalteksten på græsk står der 'til', hvilket efter min mening er det rigtige, idet et 'i' indikerer, at det er Gud, der døber. Men det er det ikke. Det er os mennesker, der er blevet påbudt, at vi skal døbe 'til'. I folkekirken har man fået en forkert tro på, at når bare man er døbt, så er den hellige grav velforvaret, og himlen står åben. Men der er brug for personlig tro og omvendelse,” forklarer Bent Feldbæk.

Den udlægning blev dog i præsteretten vurderet til at være i konflikt med folkekirkens bekendelsesgrundlag, og Snedsted-præsten blev afskediget. Folkekirken var ikke klar til at tale om personlig tro i gudsforholdet, og det er den desværre stadig langtfra, lyder det fra den tidligere sognepræst i Snedsted:

”Når Per Ramsdal udtaler, at han ikke tror på opstandelsen, er det en del af et generelt problem i folkekirken. Vi befinder os i en rationalistisk periode, hvor præster ikke bliver uddannet med andet end forstanden. Der er desværre mange præster og lægfolk, der ikke har haft et møde med den opstandne. Derfor kan man let komme til at fornægte det, der står i Bibelen,” vurderer Bent Feldbæk, der selv tror på en fysisk opstandelse.

”For mig at se er folkekirken meget form og uden åndelig erfaring og kraft. Danmark er et u-land, når det drejer sig om åndelighed. Man forstår ikke det centrale i troen. Fordi man selv mangler den.”

Derfor har Bent Feldbæk da også et råd til Per Ramsdal. Han skal bede om omvendelse:

”Efter 11 år som præst oplevede jeg selv en omvendelse, hvilket gjorde en stor forskel for mig. Jeg forstod en hel del ting, som jeg ikke gjorde før. Derfor er mit råd til min kollega, at han må bede om at få et åndeligt gennembrud. Det forandrer synspunkter, så man bliver sikker på de ting, der står i Bibelen. Det er en åndelig forståelse, man ikke selv kan opnå, men man kan bede om at få den givet.”

At Per Ramsdal nu af biskop Peter Skov-Jakobsen er blevet påbudt et mentorforløb med tidligere professor i dogmatik Theodor Jørgensen, vil ikke gøre den store forskel, mener Bent Feldbæk.

”Problemet er, at Peter Skov-Jakobsen mener det samme som Ramsdal, når det drejer sig om opstandelsen. Derfor står biskoppen svagt. For hvad skal han gøre? Kommer det i præsteretten, så vil det jo ramme biskoppen selv, hvis Ramsdal bliver dømt. Samtidig har den mentor, biskoppen har valgt, jo også udtalt, at han ikke tror på en fysisk opstandelse. Det er mærkeligt at sætte en ræv til at vogte gæs. Det kan ikke føre til noget nyt resultat,” ræsonnerer den tidligere præst.Alligevel harden i dag 76-årige Bent Feldbæk stadig håb for folkekirken. Et håb om en vækkelse, der vil føre til fornyet kristen tro. Et ønske, der også var baggrunden for, at han gerne ville for præsteretten og forsvare sine holdninger.

”Jeg ville kæmpe for, at det her dåbssyn kunne komme frem, ikke kun i frikirkerne, men også i folkekirken. Jeg så det som et kald eller en mission at få det ind i folkekirken. Efter dommen havde jeg håbet på en god samtalediskussion, men den kom desværre aldrig. I stedet blev jeg mødt af dyb tavshed,” fortæller Bent Feldbæk.

Tiden efter dommen var hård. Familien måtte flytte fra præstegården og væk fra den status og det sociale liv, der naturligt følger en præstefamilie. Samtidig oplevede han sig stemplet som ”kætter” og kunne naturligvis ikke få job som præst i folkekirken. En ufrivillig isolation fulgte, og det sociale liv er i dag kun delvist genoptaget, primært via den lokale sognekirke i Stagtrup tæt på Snedsted og via venner fra frikirkerne.

”Men jeg har aldrig fortrudt, at jeg stod fast på mine synspunkter. Tværtimod er jeg glad for, hvad jeg gjorde. Fordi jeg følte, at det var det rigtige, jeg stod frem med. Det gjorde det også lettere at tage konsekvenserne og forlade jobbet.”

Generelt anser han præsternes status og boliger som en hindring for mange præster, hvis de bliver udfordret på deres tro og samvittighed. For at forlade et job, der samtidig brødføder familien og giver dem et hjem, er ikke nemt, erkender han.

”Derfor kan jeg godt sætte mig ind i, hvis de som Per Ramsdal kommer med en undskyldning og bliver i kirken. Man er nødt til at gøre op med sig selv, om man vil risikere at miste sin stilling. Desværre er præstegerningen i dag nok blevet et levebrødsjob for mange, der fører til fin bolig og god løn. Det er fristende for nogle, som måske ikke burde have været præster.”

I dag kommer han og hustruen gerne i den lokale sognekirke i Stagtrup tæt på Snedsted, hvor de bor. Selvom deres dåbssyn ligger tættere på frikirkerne, er de glade for liturgien og den lokale sognepræst.

”Også fordi jeg håber og tror, at der er en vækkelse på vej i Danmark. Og hvis folkekirken åbner sig for den, så vil vi gerne stille os til rådighed her. Men nu må vi se, om jeg når at opleve det,” siger Bent Feldbæk.

Tidl. sognepræst Bent Feldbæk, Snedsted.
Tidl. sognepræst Bent Feldbæk, Snedsted. Foto: Jens Bach