Socialt samvær med eftertanke

TRO I SOMMERLANDET: Fællesskab og hygge er de væsentligste elementer, når de omkring 15.000 KFUM-spejdere samles til korpslejr ved Guldborgsund på Falster. Men troen præger også samværet

Som rigtige spejdere tog også disse to piger regnen med et smil, selvom vejrguderne ikke har været mildt stemt over for de mange børne og unge på denne uges Guldborgsundlejr.  -- Foto: Kristian Djurhuus.
Som rigtige spejdere tog også disse to piger regnen med et smil, selvom vejrguderne ikke har været mildt stemt over for de mange børne og unge på denne uges Guldborgsundlejr. -- Foto: Kristian Djurhuus.

– Det er jo Jesu Kristi blod og legeme, lyder det overbevisende fra en af de to spejder-drenge, der er på vej ned ad grusstien, der skærer Guldborgsundlejren 2005 over i to dele.

– Han må godt nok være stor, ham Jesus, siger den anden dreng lidt imponeret.

Dagen begyndes og afsluttes med andagt. Der synges et bordvers inden hvert måltid og Stilhedens Katedral, et stort hvidt, højloftet kirketelt, er rejst på lejrpladsen. Her kan lejrdeltagerne finde stilhed, bede en bøn og være med til aftensang.

Troen ligger som en diskret underlægningsmusik på KFUM-Spejdernes korpslejr, som i denne uge holdes nord for Nykøbing Falster, og det sætter nogle tanker i gang hos de unge spejdere.

Trætte ansigter hviler mellem hænderne. Alles øjne er vendt mod præsten oppe ved det interimistiske kors, som er lavet af fire rafter, der er bundet sammen.

Han læser op fra bogen "Giv en hånd Benny Olsen", som er skrevet særligt til korpslejrens andagter.

Dagens afsnit lyder: "Benny Olsen er tilskuer til Monte Carlo på Storegade og redder en lille unge fra druknedøden."

– Han så på de hænder, som var parat til at kvæle Ingrid Madsen og hugge hænderne af lillebror, men som åbenbart også kunne gøre noget godt, læser præsten op fra bogen.

– Det er en historie, som indeholder følelser, som de unge kan forholde sig til, grine af, og så tror jeg også de lærer noget. Benny Olsen er en typisk teenager, der gerne vil slå sin klasselærer ihjel og hugge hånden af sin lillebror. Det er en god måde at tale om had og næstekærlighed på, siger Anders Kjeld Jensen, der er leder i Lystrup-Elstedgruppen fra Århus, som det blå flag over indgangsportalen til gruppens lejrplads indikerer.

– Andagten er en god start på dagen, når man er på lejr. Desuden tror jeg, det giver noget eftertanke til deres sociale samvær. Det giver også lejren noget dybere, så det ikke kun handler om at tonse rund og have det sjovt. Mange af dem betragter historien som underholdning, men det trosmæssige kommer stille og rolig, uden de altid er bevidste om det, mener Anders Kjeld Jensen.

Hver andagt slutter med et åbent spørgsmål, som troppen kan gå hjem og diskutere, eller som spejderne bare kan gå og tygge lidt på.

– De bruger nok noget af det, for eksempel når der opstår en konflikt. Det kan være, når de står med opvask-en, og patruljelederen er ved at gå amok over, at de andre ikke vil gøre det, de skal. Så tænker de måske, hvordan er det nu, jeg taler pænt og får noget konstruktivt ud af det, siger han.

De mange aktiviteter på korpslejren, sætter ikke direkte fokus på troen, men på samarbejde, og det at være gode ved hinanden er allestedsnærværende på lejren.

Bag den lokale Falckstation inde i byen er et beredskabskursus i fuld gang. Her skal spejderne lære at slukke ild med både vand, CO2- og pulverslukker. Desuden skal de redde en kvinde ud fra en bil, som er kollideret med en anden bil, hvilket kræver et godt samarbejde.

– Hvem ringer efter hjælp!

– 112, siger en af drengene i gruppen og lader som om, han tager et telefonrør op til øret.

– Hun er ved at gå i chok. Kan du stå op, hvad hedder du, har du en kæreste, hvad hedder han?

Spejderne bombarderer den tilskadekomne med spørgsmål. De har lært at udøve psykologisk førstehjælp. Andre tjekker, om der er flere passagerer i bilen. Hurtigt og effektivt får de kvinden ud fra bilen, beroliget hende, mens dukken på bagsædet bliver lagt i aflåst sideleje.

I baggrunden syder og sprutter det fra en gryde, hvor der er gået ild i olien. Af og til eksploderer den brændende olie og sender meter-høje flammer op i vejret.

– Det er for at demonstrere, hvor farligt det er at forsøge at slukke brændende olie med vand, fortæller Niels Jensen, som er ansvarlig for aktiviteten.

Spejderne følges ad patruljevis rundt til de forskellige poster.

Patruljesystemet går ud på, at hver gruppe er delt ind i mindre grupper, hvor en af de ældre spejdere har ansvaret for de yngre.

– Det er et ansvar, som de ikke er vant til i deres hverdag, og det er godt for deres selvstændighed, som vi lægger meget vægt på, fortæller Anders Kjeld Jensen, der selv har været spejder, siden han var otte år.

– Hvis man dypper dem i koldt vand, så kan man lettere pille dem. Det er sådan et rigtigt husmodertip, siger en af lederne.

Vi er tilbage hos Lystrup-spejderne, der er ved at pille æg til frokosten.

– Jeg har altså lært det af min far, siger en af pigerne.

Snakken går, og alle hjælper med at smøre rugbrød, indtil de ni skærebrætter er fyldt med madder.

Meget af tiden på en lejr går med at lave mad, fordi det tager lang tid, når man ikke har et køkken.

Efter frokosten dukker et forældrepar op. De har tre børn på korpslejren, som de er kommet for at besøge, og så skal de have en af pigerne fra Lystrup med hjem. Hun længes hjem og har grædt meget.

– Hvor er du bare sej. Du har været her i fire dag, og det er det længste, du nogensinde har været væk, siger en af de andre piger til hende.

– Jamen, jeg er også stolt af mig selv, siger pigen med hjemve.

Lederne gør meget ud af at finde en positiv indgangsvinkel og fokusere på succeserne.

– Jeg tror, vi alle sammen har været på lejr første gang, hvor man har savnet sin mor, så man ved godt, hvordan det føles. Vi ved også alle sammen, at det går lidt nemmere, når man er glad, og derfor forsøger de at opmuntre hinanden, siger Anders Kjeld Jensen.

lee@kristeligt-dagblad.dk

Tro i sommerlandet

uI disse uger tager Kristeligt Dagblad pulsen på, hvor man finder kirken, og hvordan troen udfolder sig i ferien. Tidligere artikler om tro i sommerlandet kan med et netabonnement læses på www.kristeligt-dagblad.dk.

Guldborgsundlejren 2005

Lejren afholdes den 16. - 24. juli. KFUM-Spejderne holder korpslejr hvert femte år, og hver gang er det et nyt sted i Danmark.

Guldborgsundlejren nord for Nykøbing F. er den 18. korpslejr i spejdernes snart 100-årige historie.

KFUM-Spejderne har omkring 30.500 medlemmer i Danmark. Cirka 15.000 deltager i korpslejren, og heraf er cirka 2000 deltagerne fra spejderkorps i andre lande.

Læs og se mere om Guldborgsundlejren 2005 på hjemmesiden www.spejdernet.dk

Anders Kjeld Jensen (tv.) er i gang med æggemadderne til frokosten. Alle hjælper til, når der skal laves mad, det er nemlig lidt af et projekt uden et køkken.  – Foto: Kristian Djurhuus.
Anders Kjeld Jensen (tv.) er i gang med æggemadderne til frokosten. Alle hjælper til, når der skal laves mad, det er nemlig lidt af et projekt uden et køkken. – Foto: Kristian Djurhuus.
Flere tusinde telte, som huser de 15.000 spejdere, er poppet op af jorden som mulvarpeskud, og de breder sig, så langt øjet rækker. – Foto: Kristian Djurhuus.
Flere tusinde telte, som huser de 15.000 spejdere, er poppet op af jorden som mulvarpeskud, og de breder sig, så langt øjet rækker. – Foto: Kristian Djurhuus.