Sønderjyder holder fest for Reformationen

I dag skød myndigheder og kirke sammen pinseweekendens fejring af Reformationen i gang i Haderslev. Det skete med folkemøde, balloner og ministerbesøg

Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen har under sit nylige møde med afrikanske lutheranere købt stof af en kvinde fra Tanzania, som er blevet brugt til at udforme den kjole, hun bærer på dagen for den store markering af Reformationen. Blomsterne er lutherroser.
Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen har under sit nylige møde med afrikanske lutheranere købt stof af en kvinde fra Tanzania, som er blevet brugt til at udforme den kjole, hun bærer på dagen for den store markering af Reformationen. Blomsterne er lutherroser. . Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau.

Da et vindstød vælter en krukke foran Haderslev Domkirke, er pensionist Gerda Krank den første, der reagerer og får styr på de 10-15 rødhvide balloner, som farer af sted. De har alle fået påtrykt Lutherrosen, som er symbol på reformatoren Martin Luthers kristendom.

Det er ham, den sønderjyske kvinde er mødt op for at høre nærmere om sammen med de mange andre interesserede borgere, der stimler sammen på kirkepladsen. 

”Luther havde jo ret i sit opgør med afladsbrevene. Og det er spændende, at hans reformation kom her til Haderslev først,” forklarer Gerda Krank.

De vildfarne balloner er et af de få indslag, der ikke er nøje planlagt på ”Haderslevmødet” - denne fredags store folkemøde, som udgør et højdepunkt i de mange markeringer af 500-året for Reformationen. Hele dagen er gaderne i den gamle by fulde af aktiviteter, som skal gøre det historiske kirkeskifte forståeligt og nærværende. 

Inde i domkirken står der Luther-merchandise på et bord. Luther i playmobil-udgave ligger ved siden af et papir med overskriften ”Befri Bibelen”. 

"Det handler om at befri Bibelen til hele folket, som Martin Luther gjorde,” siger Eva Jerg fra Bibelselskabets stiftsudvalg i Haderslev og henviser til de mange oversættelser af Bibelen til europæiske modersmål efter Reformationen.

Frihed er for biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen også en grundidé i fejringen. Hun bærer en blå kjole med lutherroser, som hun har hjembragt afrikansk stof til fra et nyligt møde i Luthersk Verdenssamfund i Namibia. 

”Kernen i Reformationen er, at du er befriet til at leve af nåden. Vi tåler ikke fejl i nutidens præstationssamfund. Men Reformationen er et afgørende grundstød for det perfekthedstyranni, vi har i dag. Du er i Luthers tænkning en synder, altså uperfekt, men du er også retfærdig. Vi er begge dele,” siger biskoppen.

I et stort hvidt telt på torvet ved Gravene træder kirkeminister Mette Bock (LA) lidt efter på scenen. Hun roser omfanget af arrangementer i reformationsåret.

”Hvis man går ud af 2017 uden at have hørt om Reformationen, er det, fordi man ikke har åbnet øjnene. Jeg tror, at selv DR, der bragte en TV-grafik om, at Martin Luther King stod bag Reformationen, har bemærket det.”

Mette Bock siger, at Luther har sået mange frø på områder lige fra forvaltningsret til skole, og hun tilføjer, at hun konstant bærer en lille bog med Luther-ord på sig i dette år. Hendes tale varer et kvarter og frembringer af og til latter hos de fremmødte. Det sker for eksempel, da hun understreger Luthers grovhed i bogen, hun bærer rundt på.

”Luther har også meninger på det - måske - forbudte område sex. Han siger: ’De, der går ind for cølibat, burde forbydes at skide’.”

Mange steder i Danmark arbejder lokalpolitikere på at få klarere skel mellem kommunen og kirken. Men i Haderslev er kommunen gået sammen med folkekirken om at markere den religiøse begivenhed, som Reformationen er. At myndighederne her ikke er religionsforskrækkede, skyldes ikke mindst, at sønderjyderne har en anden historisk bevidsthed efter at have været indlemmet i Tyskland mellem 1864 og 1920.

Det mener Jens Christian Gjesing, der er tidligere socialdemokratisk borgmester i Haderslev og formand for styregruppen bag reformationsmarkeringen.

”Den historiske dimension ligger dybt i Haderslevs sjæl,” lyder det fra lokalpolitikeren, der har studeret både religionshistorie og teologi. 

”Sønderjyderne er gode til at passe på de vigtige sten i fundamentet. Man skal pleje sin fælles identitet,” understreger Jens Christian Gjesing, som i dagens anledning er iført en t-shirt med teksten ”500 Haderslev”.

Balloner med Lutherrosen påtrykt.
Balloner med Lutherrosen påtrykt. Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau
Luther i playmobil-udgave.
Luther i playmobil-udgave. Foto: Anders Ellebæk Madsen
Kirkeminister Mette Bock (LA).
Kirkeminister Mette Bock (LA). Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau
Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau
Skriv en tese, der beskriver et nutidigt problem. Den opgave skulle elever fra det lokale gymnasium, Haderslev Katedralskole, løse og derefter sømme deres sætning op på en dør. De diskuterer derefter tesen med en sognepræst på Haderslevmødet.
Skriv en tese, der beskriver et nutidigt problem. Den opgave skulle elever fra det lokale gymnasium, Haderslev Katedralskole, løse og derefter sømme deres sætning op på en dør. De diskuterer derefter tesen med en sognepræst på Haderslevmødet. Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau
Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau