Søren Krarup var frygtet for sine glidende tacklinger

I forbindelse med EM-slutrunden er det er værd at huske på, at der er en gammel forbindelse mellem kristendom og fodbold, skriver sognepræst Rasmus H.C. Dreyer

Dr.theol. Ole Jensen beskriver i sine erindringer, hvordan Studenterkredsen i 1960’erne mødtes til en årlig fodboldkamp på tværs af afdelingerne i Aarhus og København. Holdene var stærkt besat af gode hoveder som Peter Kemp, Ole Jensen og Søren Krarup.
Dr.theol. Ole Jensen beskriver i sine erindringer, hvordan Studenterkredsen i 1960’erne mødtes til en årlig fodboldkamp på tværs af afdelingerne i Aarhus og København. Holdene var stærkt besat af gode hoveder som Peter Kemp, Ole Jensen og Søren Krarup. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

EM-slutrunden giver anledning til at huske på, at der er en gammel forbindelse mellem kristendom og fodbold. Fodbold blev tidligt organiseret i regi af den kristne bevægelse KFUM, og blandt grundlæggerne af KFUM Boldklub i København fra 1899 var også den senere kirkeminister Johannes Hansen (S). Johannes Hansens boldklub lagde ud med en kamp mod universitetets Akademisk Boldklub, som havde flere teologer på holdet. Det gjaldt for eksempel Asmus Diemer, som nogle år efter blev en af landets første sportsjournalister.

AB har ikke længere noget at gøre med universitetet. I stedet spiller universitetsfagene i dag i deres egen turnering. Teologerne stiller op i lilla dragter – Det Teologiske Fakultets farve – og møder historikerne fra B1286 (året for mordet i Finderup Lade), retorikerne fra Perelmanskabet (opkaldt efter retorikeren Chaïm Perelman) og ej at forglemme filosofferne fra Transcendentalpragmatisk Boldklub.

Teologernes boldøvelser udfoldes i en klub med navnet FC Climacussen af 2013, og også her er der tale om en faglig reference. Klubbens navn er hentet fra teologen Søren Kierkegaards bog Philosophiske Smuler, der er obligatorisk læsestof på de indledende semestre af studiet. Bemeldte bog er affattet under pseudonymet Johannes Climacus, og med dette viser Kierkegaard og de vordende fodboldpræster tilbage til en græsk kirkefar, Climacussen, og til dennes værk om Himmelstigen.

Trods disse spidsfindigheder skal man ikke undervurdere teologernes praktiske evner. I 2017 og 2018 kæmpede de sig frem til finalen, dog måtte de begge år se sig besejret. Teologerne råder ellers over kapable spillere. Det gælder i særdeleshed Adrian Kvist, der hjælper sine studiekammerater, selvom han bruger mere tid på banen for 2. divisionsklubben Frederiksberg-Alliancen.

Også før FC Climacussen har teologerne spillet fodbold. Dr.theol. Ole Jensen beskriver i sine erindringer, hvordan Studenterkredsen i 1960’erne mødtes til en årlig fodboldkamp på tværs af afdelingerne i Aarhus og København. Holdene var stærkt besat af gode hoveder som Peter Kemp, Ole Jensen og Søren Krarup. Sidstnævnte var frygtet på banen for sine tacklinger. Han var også i kampform og spillede for Fremad Amager. ”Vi andre trænede bare til stuelærde”, skrev Ole Jensen.

Rasmus H.C. Dreyer er sognepræst, ph.d. i kirkehistorie