Sognekirke får færøsk kirkeskib som venskabsgave

På Færøerne finder man stadig den såkaldte Kingosang, som for nylig kunne opleves i Ølsted Kirke, da en østjysk og en færøsk by beseglede deres venskab gennem et årti

Kirkeskibet er fast inventar i de danske kirker. Her ses skibet Georgius, kirkeskib i Fanefjord Kirke på Møn.
Kirkeskibet er fast inventar i de danske kirker. Her ses skibet Georgius, kirkeskib i Fanefjord Kirke på Møn. Foto: Lars Gejl.

Et nyt kirkeskib på en meters penge blev påskedag overdraget til menigheden i Ølsted Kirke ved Aarhus for senere at blive hængt op under gudstjenesten samme dag.

Det er en kopi af en færøsk fiskerbåd, som bærer navnet "Tro", og den har sin egen historie, som går 10 år tilbage. Det er en fortælling om sang og musik og et venskab mellem folk fra egnen omkring Ølsted og Trige og folk i den lille færøske bygd Tjørnuvik, der ligger i den nordlige del af Færøernes største ø, Streymoy.

GUIDE: På vandring gennem kirkerummet

I Ølsted har amatørspillemandsorkestret Gamle Venner base. Omkring årtusindskiftet arrangerede færingen Bjartur Gråstein en turné til Færøerne for dette orkester, og de blev tilfældigt indlogeret i Tjørnuviks bygdehus. Gamle Venner har siden flere gange besøgt og spillet på Færøerne, og så sent som i 2010 var spillemændene på Færøerne.

Venskabet mellem Tjørnuvik og Ølsted har ligeledes betydet, at Gamle Venner har arrangeret flere ture til Danmark for Tjørnuviks Kingokor. I Tjørnuvik dyrker de nemlig stadig den gamle færøske Kingosang karakteriseret ved, at koret synger salmer af biskoppen og salmedigteren Thomas Kingo, som man gjorde på Færøerne i 1700- og 1800-tallet.

Præster fra Danmark medbragte for flere århundreder siden Thomas Kingos salmebog fra 1699, hvorefter salmerne spredte sig fra bygd til bygd på de nordatlantiske øer.

De kom i den forbindelse til at antage forskellige former og fik ofte unikke særpræg i selv meget små byer. Sangtraditionen er præget af, at den er opstået uden noder eller orgler. Der blev sunget i de små huse, eller når man var på fiskeri eller fuglefangst.

Kingosangen tabte i popularitet, da kirkerne fik orgler, og den færøske nationalfølelse voksede, og Tjørnuvik er nu sidste bastion for den gamle tradition.

Det er denne musikalske alliance mellem de østjyske spillemænd og Tjørnuviks Kingosang, der nu krones med kirkeskibet "Tro", som er bygget af den 78-årige skibstømrer Alfred Gullbein fra Tórshavn.

Kirkeskibet var formelt en gave fra Kingokoret og Tjørnuvik Kirke til Ølsted Kirke, og sognepræst Lone Hindø stod for gudstjenesten, hvorunder tre gæster fra Tjørnuvik sang Kingosang.

steens@k.dk