Sognepræst: Vi dyrker, at krisen er så hård mentalt. Hold nu op. Det er ikke krig, det her

Vi risikerer i øjeblikket at tale en mental usundhed op, mener sognepræst Kristian Bøcker

Jeg er, meget i mod min natur, begyndt at løbe to kilometer næsten hver dag sammen med min hustru. – Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix.
Jeg er, meget i mod min natur, begyndt at løbe to kilometer næsten hver dag sammen med min hustru. – Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix.

Hvad er det værste ved denne tid?

At savne venner og familie. I min familie har vi valgt at være ret forsigtige, så der er nogle personer, vi ikke har set i lang tid, og det er selvfølgelig træls.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Tiden med familien. Min kone og jeg har fire børn, og det sidste år har vi været rigtig meget sammen. Og så har vi fået en hund – og købt kajakker. Der er sket nogle ting, som vi har talt om i årevis, og det har været rigtig godt.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien?

Jeg har læst bogen ”Det ukontrollerbare” af den tyske sociolog Hartmut Rosa, og den ramte lige ind i noget ved denne her tid. Han arbejder med begrebet resonans, som er en oplevelse af at være i samklang med verden, hvor man føler, at verden svarer én, og der skabes genlyd i ens liv. Det er for eksempel ved den gode samtale, naturoplevelse, bog eller, for nogle, gudstjenesten og mødet med Gud. Han skriver i bogen om resonans i forhold til stimulans – som ofte er underholdning eller afveksling. Her under corona taler vi hele tiden om at savne, og bogen har fået mig til at tænke over, hvad det egentlig er, vi savner? Er det resonans – altså den dybere oplevelse, eller er det i højere grad stimulans? Vi har i flere årtier talt om, at vi gerne vil fordybe os. Nu har vi faktisk en mulighed for det, selvom det er på et træls grundlag, og er det vi savner så i virkeligheden bare underholdning?

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Jeg er, meget i mod min natur, begyndt at løbe to kilometer næsten hver dag sammen med min hustru. Jeg har aldrig før brudt mig om at løbe, men det er godt nok fint og godt for en moden mand som mig.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Forfatteren Svend Brinkmann siger, at det er vigtigt ikke at føle, at man skal præstere eller lave noget. Det synes jeg lidt er noget vrøvl.

Jeg synes da, at man skal prøve at gøre noget, man ikke før har gjort, læse den bog, man aldrig har læst, lære fem akkorder på en guitar, lave den urtehave, man altid har drømt om eller skrive et digt. Der skal ikke gå hyperaktivitet i den – men man skal også passe på med ikke at gå helt over i den anden grøft. Jeg synes, vi er ved at tale en mental usundhed op, hvor vi dyrker det, at det er så hårdt mentalt. Hold nu op. Det er ikke krig, det her.