Præst siger op: Føler sig chikaneret af biskop

Anders Kjærsig har sagt sin stilling som sognepræst op, efter han i længere tid har følt sig chikaneret af biskop Tine Lindhardt. Men folkekirken har tværtimod været langmodig i sagen, mener teologiprofessor

Sognepræst Anders Kjærsig forlader sin stilling i Nørre Søby og Heden Sogne på Midtfyn. –
Sognepræst Anders Kjærsig forlader sin stilling i Nørre Søby og Heden Sogne på Midtfyn. – . Foto: Asbjørn Sand.

Sognepræst Anders Kjærsig har længe følt sig chikaneret af biskop i Fyens Stift, Tine Lindhardt. Derfor tog han i slutningen af juni konsekvensen og sagde sin stilling op som sognepræst i Nørre Søby og Heden Sogne på Midtfyn.

”Jeg siger op, fordi jeg ikke vil være præst mere. Det er min egen beslutning. Men når det er sagt, så har Tine Lindhardt og hendes mærkværdige måde at håndtere sager på gjort det meget let for mig at tage beslutningen,” siger han.

Han bekendtgjorde i går sin beslutning på Facebook, hvor han gjorde status over sine 18 år i embedet. Ifølge opslaget var de første 15 år forløbet uden problemer, men da Tine Lindhardt kom til i 2012, ændrede det hele sig:

”Med ét begyndte jeg pludselig at blive indkaldt til den ene tjenstlige samtale efter den anden; hun kom uanmeldt til gudstjeneste, velvidende at hun allerede havde haft visitation hos os. Jeg blev sat under administration og skulle føre logbog. Alt dette havde jeg aldrig hørt om før og slet ikke så massivt,” lyder det i opslaget.

Det er ikke første gang, at biskoppen over Fyens Stift får kritik i en præstesag. I 2013 fortalte daværende sognepræst i Sankt Hans Kirke i Odense Massoud Fouroozandeh, at han var blevet kaldt til flere tjenstlige samtaler ved hende, fordi han døbte konvertitter uden at sikre sig, at de blev medlemmer af folkekirken.

Massoud Fouroozandeh, som i dag er valgmenighedspræst, fortæller, at han har fået et bedre forhold til Tine Lindhardt, siden han forlod Sankt Hans Kirke i 2014. Men han mener, at der i folkekirken generelt er for lidt plads til at kritisere systemet.

”Du kan mene alt muligt om reinkarnation, og at opstandelsen ikke har fundet sted, uden du kommer galt af sted. Men så snart du kritiserer en biskop eller systemet, får du ballade. Jeg ved, at mange præster havner i samme situation,” siger han.

At Anders Kjærsig har haft sine kampe med Tine Lindhardt, er ikke noget nyt. I begyndelsen af året rettede han på Facebook kritik mod hende, fordi han var blevet kaldt til en tjenstlig samtale. Denne gang var det, fordi han havde aflyst en julegudstjeneste i et fængsel. Han forklarede, at gudstjenesten blev aflyst, fordi han manglede en organist og kirkesanger. Og i samme ombæring spekulerede han i, om de mange indkaldelser til tjenstlige samtaler skyldtes, at han stillede op som bispekandidat mod Tine Lindhardt på Fyn i 2012.

Professor mso i teologi på Aarhus Universitet Peter Lodberg har fulgt med, når Anders Kjærsig tidligere har kritiseret Tine Lindhardt. Og han mener ikke, at sagen er udtryk for, at folkekirken ikke kan rumme præster, der kritiserer systemet.

”Anders Kjærsig har tidligere skrevet ualmindeligt kritiske indlæg om biskoppen. Han er ofte gået over grænsen i den måde, han har formuleret sig på. Han har ønsket konflikten, og jeg synes på mange måder, at folkekirken har været langmodig. På enhver arbejdsplads skal der være en omgangsform og kollegialitet til stede. Det er sigende, at han selv har sagt op, og at han ikke er blevet fyret,” siger han.

Men den kritik er ”noget vrøvl”, siger Anders Kjærsig.

”Du kan ikke sammenligne folkekirken med en anden arbejdsplads. Det er anderledes, når jeg kritiserer en biskop, end når en medarbejder i en privat virksomhed kritiserer en chef. Det er for nemt bare at sige, at jeg har været kontroversiel. Peter Lodberg og Tine Lindhardt ønsker ikke en folkekirke, men en bispekirke, hvor en biskop kan kalde mig til tjenstlige samtaler, selvom jeg ingen klager har modtaget, og selvom jeg har menighedsrådet bag mig,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tine Lindhardt.