Soldater med turban: Norges forsvar tillader religiøse symboler

Det er nu accepteret at bære turban, hijab eller kalot i det norske forsvar sammen med militæruniformen

I fremtiden kan norske soldater, præcis denne vagt ved et palads i Indien, bære turban.
I fremtiden kan norske soldater, præcis denne vagt ved et palads i Indien, bære turban. . Foto: Blaine Harrington.

Forsvarsministeriet i Norge har givet tilladelse til, at der med visse begrænsninger må bæres religiøse symboler sammen med militæruniformen.

Forklaringen er, at norske soldater i dagens forsvar er knyttet til mange flere trosretninger end tidligere.

Blandt de symboler, der nu er tilladt, er brugen af turban for soldater, der er sikher af fødsel. For jødiske soldater, der tilhører det mosaiske trossamfund, er det tilladt at bære kalot eller en lille rund hue også under den almindelige uniformshue.

LÆS OGSÅ: Vi kan ikke slippe for symbolernes magt

I det danske forsvar må man ikke bære religiøs beklædning. Her skal soldaterne følge Vejledning om forvaltning af religiøst begrundede praktiske ønsker og behov, som senest er opdateret i 2009. I vejledningen hedder det:

Det militære personel bærer uniform. Uniformen sikrer blandt andet, at det er muligt at genkende medlemmer af de væbnede styrker og skelne dem fra civilbefolkningen. Uniformen er desuden udviklet sådan, at den yder den enkelte soldat størst mulig sikkerhed.

Det danske forsvars uniformsregulativ giver ikke på samme måde plads til religiøse symboler.

Ordlyden i vejledningen er helt entydig:

For medarbejdere, der er ansat eller gør tjeneste i en militær funktion gælder det således, at de skal bære den påklædning, som er foreskrevet i det relevante uniformsreglement.

Allerede i 2006 gav Sverige muslimske kvinder tilladelse til at bære tørklæde i forsvaret. Det skabte ingen debat.Også i Storbritannien har man accepteret muslimske kvinder med tørklæde som soldater.

I Norge har Fremskrittspartiets Jan-Arild Ellingsen fra Stortingets udenrigs- og forsvarskomité reageret på, at der nu er indført nye regler i Norge.

Det norske forsvar skal være uafhængigt af religiøs og etnisk tilknytning, siger Jan-Arild Ellingsen til nyhedsbureauet NTB.

Norsk politis holdning til religiøse symboler på uniformen er den stik modsatte af forsvarets. Emnet blev bragt op til diskussion i 2009, og det endte med et afslag ud fra den begrundelse, at magtapparatet skal bevare sit norske udseende.

Foto: .