Solid støtte til menighedsråds magtudvidelse

Landsforeningen af Menighedsråds bestyrelse fik på årsmøde grønt lys til gå videre med planerne om at udvikle foreningen til en arbejdsgiverforening

Kirkeminister Joy Mogensen (S) deltog også på årsmødet for Landsforeningen af Menighedsråd. Her roste hun menighedernes evne til at holde liv i kirkerne under corona. Den gode stemning varede dog kun til næste dags morgenkaffe.
Kirkeminister Joy Mogensen (S) deltog også på årsmødet for Landsforeningen af Menighedsråd. Her roste hun menighedernes evne til at holde liv i kirkerne under corona. Den gode stemning varede dog kun til næste dags morgenkaffe. . Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Fredag eftermiddag mødte flere end 300 delegerede fra hele landet op til årsmødet for Landsforeningen af Menighedsråd på Hotel Nyborg Strand.

Samme aften, da de delegerede havde taget plads i spisesalen, holdt kirkeminister Joy Mogensen (S) tale. Her roste hun menighedernes evne til at holde liv i kirkerne under corona-krisen:

”I er gået til det med krum hals. I har insisteret på at være kirke ligegyldigt hvad, insisteret på at være der, hvor jeres menighed er, insisteret på at holde fast i liturgien og strategien. Det har været utroligt imponerende,” sagde hun i sin tale.

Og ved dagens udgang var billedet, at sognenes udfordringer under corona-krisen var et fælles udgangspunkt for de fremmødte delegerede.

Men allerede næste morgen under morgenkaffen meldte uenighederne sig. De gik på bestyrelsens planer om at overtage retten til at forhandle løn som arbejdsgiver for kirkens ansatte fra Kirkeministeriet. Det ville være en betydelig udvidelse af foreningens indflydelse.

Planerne skulle først til afstemning om eftermiddagen, men Hans Vestager, menighedsrådsmedlem fra Ølgod Sogn i Sydvestjylland, tog fat på debatten fra morgenstunden. Han mente, at planerne handlede mere om at styrke bestyrelsen end om de lokale menigheder:

“Når man sidder i en bestyrelse, så vil man måske gerne have mere magt og ønsker at sætte dagsordenen i den danske folkekirke. Men det er forkert. For dagsordenen skal sættes af hvert enkelt medlem,” indvendte Hans Vest-ager, som selv stillede op til det bestyrelsesvalg, der skulle afvikles senere på dagen.

Hans Vestagers kommentar fik Tommy Carlsen, menighedsrådsformand fra Glostrup Sogn på Sjælland, til at melde sig på talerstolen og støtte op om bestyrelsens oplæg:

“Jeg mener, at bestyrelsen for længe siden skulle have haft mere at skulle have sagt. Også ude lokalt, omkring løn og løndannelse, i arbejdsgiverrollen,” sagde Tommy Carlsen.

Da bestyrelsens oplæg om forhandlingsretten efter frokost skulle til afstemning, mindede næstformand Inge Kjær Andersen om, at delegerede under tidligere årsmøder havde støttet op om ambitionerne.

Men inden afstemningen fik flere bekymrede delegerede mulighed for at komme med deres indvendinger.

Esben Ørberg fra Rønne Sogn på Bornholm mente ikke, at landsforeningen var klar til at påtage sig opgaven som arbejdsgiverforening:

“Den køreplan, der gennemgås i beretningen, duer i hvert fald ikke. Den nævner slet ikke vores modpart, hvor der er udbredt mistillid til, at vi kan magte opgaven,” sagde Esben Ørberg og henviste dermed til, at ni faglige organisationer for kirkefunktionærerne havde ytret bekymring for forslaget.

Næste delegerede på talerstolen var også tøvende over for bestyrelsens planer:

“Vi har diskuteret dette i 18 år, og der er lagt rigtigt meget arbejde i det. Men der er stadig spørgsmål tilbage hos menighederne. Hvilken forskel gør det for os? Giver det bedre ledelse i det enkelte menighedsråd?” spurgte Verner Bech fra Ullerød Sogn i Nordsjælland.

Arne Hjort Nielsen fra Vesterbros Sogn i København var også i tvivl:

“Vil kirken ikke gå hen og blive mindre kirkelig?,” spurgte han.

Men hovedparten af de delegerede delte ikke talernes bekymringer. Med 313 stemmer for oplægget og blot 49 imod fik bestyrelsen grønt lys til at fortsætte arbejdet mod at opnå forhandlingsretten.

Også bestyrelsens planer om at få mere indflydelse over Folkekirkens Fællesfond, folkekirkens fælles pengekasse, blev godkendt med 318 stemmer for.

Kilde: Landsforeningen af Menighedsråd.