Hvilke regler fastsætter den ortodokse påske?

"For at fastholde enheden i den ortodokse kirke har man valgt fortsat at beregne påsken efter den gamle julianske kalender," skriver Kristian Larsen

Den ortodokse følger fortsat den gamle julianske kalender, i måden hvorpå de beregner påskedag.
Den ortodokse følger fortsat den gamle julianske kalender, i måden hvorpå de beregner påskedag. . Foto: Pixabay.

Spørgsmål om kristendom

Hvilke regler fastsætter den ortodokse påske?

Med venlig hilsen,
Holger

Svar fra Kristian Larsen

Kære Holger

Påsken beregnes på samme måde i den østlige ortodokse kirke som i de vestlige katolske og protestantiske kirker, nemlig, at påsken falder den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn, idet forårsjævndøgn falder den 20. eller 21. marts.

Grunden til, at påsken alligevel falder forskelligt, er, at den vestlige kirke moderniserede kalenderen til den gregorianske kalender i 1500-tallet, mens man i øst fastholdt den gamle julianske kalender indtil 1900-tallet, og mange steder bruger man den gamle endnu. I dag er der 13 dages forskel på de to kalendere.

For at fastholde enheden i den ortodokse kirke har man valgt fortsat at beregne påsken efter den gamle julianske kalender, uanset om man i den enkelte menighed følger den nye eller den gamle kalender. Der er desuden den regel i den ortodokse kirke, at påsken altid skal komme efter den jødiske påske.

Med venlig hilsen,
Kristian Larsen