Prøv avisen

Sporty slør kan danne mode efter OL

Najmeh Abtin er en af de iranske sportsfolk ved OL i Beijing. Hun er bueskytte og er sammen med to andre iranske kvinder de eneste kvindelige deltagere fra Iran. – Foto: Nicolas AsfouriReuters.

Kvindelige muslimske atleter ved OL forventes at danne mode med deres smarte slør

Kvinderne fra Roqaya Al-Ghasaras hjemby i Bahrain er så stolte af sprinteren, at de har designet og syet et aerodynamisk slør til hende, så sløret ikke hæmmer hendes løbstid ved OL i Kina.

Roqaya Al-Ghasara er langtfra den eneste muslimske kvinde ved OL 2008 og heller ikke den eneste med slør. Af tilslørede kvinder ved dette OL er der omkring seks egyptiske, tre iranske, en afghansk og en yemenitisk. Og de bærer alle slør for at vise, at ikke alle tilslørede kvinder er analfabeter og rider på kameler, som søsteren til en egyptisk løber udtrykker det til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Roqaya Al-Ghasara med det hjemmesyede aerodynamiske slør siger til Newindpress, at der i Bahrain er kvindelige ambassadører, piloter og læger.

Så jeg får ikke kritik for at dyrke sport. Til gengæld vil jeg kæmpe hårdt for at ændre den vestlige holdning om, at slør er undertrykkende, siger hun.

I den olympiske landsby for muslimer serveres der kun måltider, som følger de muslimske spiseregler, og her vrimler det også med kvindelige muslimske sportsudøvere uden slør.

Man kan vælge sløret eller lade være. Men for mig er det naturligt, siger Roqaya Al-Ghasara til Courier Mail.

Hun har tidligere vundet guld i de vestasiatiske mesterskaber.

De iranske kvinder kæmper stadig på hjemlandsfronten for at blive anerkendt i international sport. Men der er tre iranske kvinder med ved OL i disciplinerne roning, taekwondo og bueskydning.

Alle håber de både at dæmme op for fordomme og inspirere andre muslimske kvinder, der gerne vil gøre sig gældende på internationalt niveau og samtidig undgå at støde de dele af den muslimske offentlighed som mener, at slør er påkrævet i islam.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk