Stadig flere unge dropper konfirmationen

På bare ét år har 1100 unge fravalgt konfirmationen. Udviklingen har været for nedadgående de seneste fem år, og intet tyder på, at den ændrer sig. Fravalget er en del af den moderne ungdoms identitetsprojekt

Konfirmation i Luther Kirken på Østerbro i København.
Konfirmation i Luther Kirken på Østerbro i København. Foto: Nils Meilvang.

Ganske snart udklækkes årets første konfirmander, men hvis tendensen fra de foregående år fortsætter, vil langt færre unge end tidligere trække i hvide kjoler og jakkesæt.

Konfirmationen er nemlig ikke længere en selvfølgelighed hos den danske ungdom. Sidste år var der 1100 færre unge, der valgte konfirmationen end året før. Tallet faldt fra 50.522 unge i 2009 til 49.366 i 2010, viser tal og beregninger fra Danmarks Statistik. I løbet af de seneste fem år er andelen af konfirmerede unge faldet fra 73 procent af en ungdomsårgang til 70 procent.

LÆS OGSÅ:Biskopper vil modernisere konfirmandundervisning

Den faldende tilslutning til konfirmationen skal tilskrives flere ting, forklarer Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik. Han vurderer, at den negative udvikling vil fortsætte mange år endnu.

"Overordnet set er det et resultat af, at flere og flere mangler oplevelsen af at have et bånd til folkekirken. For de unge handler det om, at konfirmation er gået fra at være en fast tradition til nu at være et identitetsprojekt. Ved at vælge konfirmationen til eller fra skaber de sig en identitet og udtrykker dermed noget om, hvem de er," siger han.

I bestræbelserne på at knække den nedadgående konfirmationskurve offentliggjorde landets biskopper i januar rapporten "Dåbsoplæring i folkekirken", som vejleder de danske præster i at undervise konfirmander. I spidsen for biskoppernes arbejdsgruppe stod Ribe-biskop Elisabeth Dons Christensen.

"Udviklingen med konfirmationen er udtryk for en sekularisering af samfundet, som kirken må tage alvorligt. Vi skal hjælpe børnene med at finde sig til rette i kristendommen – uden at tvinge nogen – for kurven kan kun knækkes ved at komme dem i møde og lade dem opleve kirken og kristne mennesker," siger hun og foreslår konfirmationsundervisning til voksne for at øge opmærksomheden omkring begivenheden.

Netop forældrene har en anpart i, at færre unge i dag vælger konfirmationen, mener Søren Østergaard:

"De unge tager jo forældrenes holdninger til sig, og en del af forældrene har måske ikke de bedste minder fra deres konfirmationsforberedelse. Derfor skal kirken satse på at gøre nutidens konfirmation meningsfuld, for de positive oplevelser, som de unge får i dag, lægger grunden for, hvordan tilslutningen bliver om 20 år."

gehlert@k.dk