Statsminister: Vi lider under for lidt kristendom

De seneste terrorangreb i Storbritannien kom til at spille en rolle ved en af årets vigtigste reformationsgudstjenester i Haderslev pinsesøndag

Udover Dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog blandt andet Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), kirkeminister Mette Bock (LA), billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, overrabiner Jair Melchior samt katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon ved søndagens markering af Reformationen i Haderslev Domkirke.
Udover Dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog blandt andet Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), kirkeminister Mette Bock (LA), billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, overrabiner Jair Melchior samt katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon ved søndagens markering af Reformationen i Haderslev Domkirke. Foto: Michael Drost-Hansen.

Hundredevis af mennesker står foran Haderslev Domkirke. Tilskuerne kan følge gæster fra kulturlivet, Christiansborg og forskellige kirker ankomme til kirken, hvor Reformationen skal fejres med en gudstjeneste. De indbudte tæller både Dronning Margrethe II og flere ministre, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). 
 
Men der er lagt en dæmper på dagens fejring af Reformationen. Det vidner det massive politiopbud og betonklodserne på gaden om. Betonklodserne er der som en sikkerhedsforanstaltning på grund af nylige terrorangreb begået med motorkøretøjer.

Samtidig indløber der stadige opdateringer om det terrorangreb i London, der blev begået aftenen før søndagens gudstjeneste. Indenfor laver DR’s fotografer de sidste forberedelser, mens de fremmødte venter på Hendes Majestæt Dronningens ankomst til denne nationale, fælleskirkelige festgudstjeneste, der skal markere Reformationen, og som er et af reformationsårets højdepunkter for folkekirken.

I talerne og prædikenen sætter terroren også sit aftryk på festlighederne. Det mærkes blandt andet i statsminister Lars Løkke Rasmussens tale ved gudstjenestens afslutning:
 
“‘I al sin glans nu stråler solen.’ Sådan har vi sunget med Grundtvig på en dag, hvor det glade pinsebudskab er oppe mod mørke kræfter. I nat i London er helt uskyldige mennesker blevet dræbt, og mange er såret i et terrorangreb," siger statsministeren. 
 
Terror bliver nævnt af biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen i hans prædiken og af biskop over Haderslev Marianne Christiansen i en tale ved den efterfølgende reception. Ved samme reception siger Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V), at han aldrig havde drømt om, at han skulle se Haderslev være afskærmet af betonklodser.

“Jeg håber, at I vil komme tilbage en dag, hvor de ikke er her,” siger han.

Biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsens prædiker om Luther og pinsen. Helligånden gør troen til lidenskab og ikke bare endnu et meningssystem, lyder det, inden han senere i sin prædiken siger:

“Hukommelserne kæmper til tider mod hinanden. Man skulle tro, at vi europæere om nogen har lært, at den, der gemmer sig bag en mur, bag militariserede zoner, bag vagttårne, aldrig vil kunne vinde tillid, åbenhed, venlighed, men være overladt til tristheden, mistilliden og foragten for den anden.”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler også om Luther som en inspiration for et samfund, der ønsker at forny sig:

“Også dengang var danskerne klar til fornyelse. Vi lod forandringens vinde fylde vores sejl,” siger han.

“Forandringens vinde” er et udtryk, der ofte bliver brugt i forbindelse med disruption, der er et ord til at beskrive politiske og teknologiske omvæltninger. Som bekendt har regeringen nedsat et disruptionråd, der skal drøfte, hvordan vi griber nye teknologiske muligheder an.
 
Efter statsministeren har talt om Luther som en fornyer, fokuserer han på Reformationens arv. Vi skal værne om de kristne værdier i tider som disse, siger han.

“I dag, hvor vi har tyske gæster (biskopper fra Tyskland, red), vil jeg citere forbundskansler Angela Merkel, der for nogle år siden sagde i en debat om kristne værdier kontra islam: ‘Landet lider ikke under for meget islam, men under for lidt kristendom.’ Og det rummer den vigtige pointe, at hvis man vil begå sig i en globaliseret verden, så skal man have sine egne værdier med. Hvis man som det store bøgetræ vil folde sine grene ud, er man nødt til at have et stærkt rodnet, ellers tager stormen én.”