Statsministeren appellerer til kirker om at hjælpe ældre og ensomme

Isolerede danskere skal have hjælp til at gøre hjemmelivet mere tåleligt, sagde statsministeren på pressemødet tirsdag eftermiddag

"Vi vil sammen med de frivillige organisationer, kirkesamfund, kunsten og kulturen finde løsninger, så vi forhåbentlig kan gøre hjemmelivet for nogle af jer, der ikke har et valg om at være et andet sted, mere tåleligt og håndterbart, end det er i dag," sagde Mette Frederiksen (S) på pressemøde tirsdag. Genrebillede. Foto: Michiko Tierney/Panthermedia/Ritzau Scanpix

På et pressemøde tirsdag klokken 16 henvendte statsminister Mette Frederiksen (S) sig til de ældre og ensomme, som sidder isolerede for ikke at blive smittet med coronavirus.

”Vi har bedt mange af de svageste om at være de stærkeste, og det har I været,” sagde statsministeren.

“Men vi kan ikke bede jer om fortsat at blive hjemme uden at komme med politiske løsninger til, hvordan vi kan hjælpe jer."

Mette Frederiksen sagde, at regeringen ønsker at finde løsninger på, hvordan hjemmelivet for de svageste borgere kan blive mere tåleligt. Hun nævnte blandt andet kirker som institutioner, der kan løfte noget af byrden.

"Vi vil sammen med de frivillige organisationer, kirkesamfund, kunsten og kulturen finde løsninger, så vi forhåbentlig kan gøre hjemmelivet for nogle af jer, der ikke har et valg om at være et andet sted, mere tåleligt og håndterbart, end det er i dag. Tak til alle jer, der laver frivilligt arbejde i dag,” sagde statsministeren.

På spørgsmålet om, hvornår de ældre igen kan få besøg, lød det blandt andet:

"Vi har et fantastisk foreningsliv og har haft det gennem flere genererationer. Vi har en stærk samfunds-infrastruktur med idrætsforeninger, det frivillige Danmark, besøgsvenner og de forskellige trossamfund. Vi har brug for i fællesskab at tænke mere kreativt i forhold til, hvordan vi kan være der for hinanden, også selvom der er en anden fysisk afstand, end der plejer at være," sagde Mette Frederiksen.

En af de hjælpeorganisationer, der arbejder med at bryde ensomheden blandt isolerede danskere, er Kirkens Korshær. Her sad Helle Christiansen, der er chef for organisationen, med spidsede ører under pressemødet.

”Det er en bred samfundsopgave, vi står overfor, men de frivillige organisationer, herunder Kirkens Korshær og forskellige kirkesamfund, spiller også en rolle,” siger hun.

Kirkens Korshær tilbyder blandt andre tiltag imod ensomhed og isolation Sct. Nicolai Tjenesten, som er en anonym telefontjeneste.

”Der er altid mange, der ringer, men lige nu har vi virkelig travlt, hvilket vidner om, hvor vigtigt det er at kunne ringe op, når man er alene. Vi ved, at bekymringer vokser, når man ikke har nogen at dele dem med. Men der også mange, der ringer ind for at tale med et andet menneske bare om dagligdagsemner såsom vejret.

Kirkens Korshær vil gerne gøre endnu mere for at komme ensomheden til livs.

”Vi er eksempelvis ved at stable et helt nyt telefonsystem på benene, så vi kan have flere ledige linjer til de mange, der ringer ind. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, inden for de ressourcer vi har, men har vi flere ressourcer, så kan vi selvfølgelig gøre mere.”

Kirkens Korshær har også at gøre med mennesker på samfundets bund, som også er ramt af coronakrisen i øjeblikket.

”Det er et meget vigtigt emne, hvordan vi kan hjælpe hinanden med at bryde den isolation, der hersker mange steder i samfundet lige nu. Vores medarbejdere på varmestuerne har tæt kontakt med de mennesker, der ikke kan besøge varmestuerne som normalt. Her har telefonopringninger vist sig at være et meget vigtigt middel.”