Prøv avisen

Steen Gade går i protest

Direktøren for Miljøstyrelsen tager afstand fra regeringens miljønedskæringer

Det tidligere SF-folketingsmedlem Steen Gade har opsagt sin stilling som direktør for Miljøstyrelsen. Han ønsker ikke at tage ansvar for de kraftige nedskæringer, som finansloven for de kommende år kræver.

- Det er ikke en ansvarlig miljøpolitik, siger Steen Gade.

Efter hans mening vil de nedskæringer, som regeringen vil gennemføre de kommende tre år, ikke kunne gennemføres uden at skade Danmarks internationale miljøforpligtelser.

Steen Gade afleverede sin opsigelse til miljøminister Hans Christian Schmidt (V) i tirsdags. I går informerede han sammen med Miljøministeriets departementschef, Leo Larsen, Miljøstyrelsens ansatte.

Steen Gade begrunder opsigelsen med, at der venter nedskæringer i Miljøstyrelsen på 20 procent frem til 2006. Og det er i en situation, hvor der ikke er opgaver, som kan skæres bort.

- Sidste gang var der kommet nye opgaver til under den tidligere regering, som man kunne skære væk. Nu skærer man ikke ind til benet, men i benet, siger Steen Gade.

60 stillinger væk

Han vil ikke påtage sig ansvaret for nedskæringerne, der betyder bortfald af 60 helårsstillinger oven i dem, der allerede er skåret.

- Det kan ikke klares med rationaliseringer. Der vil blive rørt ved basale miljøforpligtelser og Danmarks forpligtelser i internationale forhandlinger og i EU, siger Steen Gade.

Den første sparerunde, som regeringen gennemførte lige efter sin tiltræden, var også på 20 procent. Ved den lejlighed blev 93 stillinger skåret væk.

Halvdelen af besparelserne gik ud over miljøstøtte til Østeuropa, Vandfonden, Den Grønne Fond og grønne beskæftigelsesordninger, som den tidligere regering havde indført.

Minister beklager

Miljøminister Hans Christian Schmidt beklager Steen Gades beslutning.

- Da vi trådte til, sagde vi, at der skulle omprioriteres og effektiviseres. Det er vi i gang med i alle ministerier. Steen Gade har haft en stor opgave at løfte, og han har gjort en god indsats, siger Hans Christian Schmidt, der ikke vil kommentere Steen Gades bekymring for miljøopgavernes fremtid.

- Jeg vil ikke ind i en politisk diskussion med min direktør, siger Hans Christian Schmidt.

Steen Gade har været direktør for Miljøstyrelsen i fire år. Selv om beslutningen om at forlade Miljøstyrelsen har været under overvejelse i nogle måneder, har han endnu ikke lagt planer for sin fremtid. Han afviser imidlertid, at det kan blive aktuelt at stille op til Folketinget igen.

Ansatte bakker op

De ansatte i Miljøstyrelsen er kede af Steen Gades farvel som direktør, men »tager hatten af« for hans beslutning om at sige stop over for regeringens kraftige nedskæringer på miljøområdet.

Det fremgår af et åbent brev til Gade, som tillidsrepræsentanter for de forskellige personalegrupper i styrelsen sendte ham efter hans opsigelse i går.

Medarbejderne deler Steen Gades bekymring for, om Danmark er i stand til at leve op til sine forpligtelser på miljøområdet både nationalt og internationalt.

De tilføjer, at miljøet hele tiden har ligget Steen Gade mere på sinde end karrierestillingen som direktør.

/ritzau/