Steen Skovsgaard: Vi er ikke tættere på Guds rige, bare fordi vi arbejder i en kirke

Ærlig snak mellem kirkens medarbejdere kan hindre mange konflikter, mener biskop i Lolland- Falsters Stift Steen Skovsgaard, der har lavet regler for god arbejdsskik i stiftets sogne

Ansatte i folkekirken kan gøre meget selv for at und-gå, at konflikter vokser sig store, mener biskop Steen Skovsgaard. --
Ansatte i folkekirken kan gøre meget selv for at und-gå, at konflikter vokser sig store, mener biskop Steen Skovsgaard. --. Foto: Mette Frandsen.

Hvorfor laver du retningslinjer for samarbejdet i sognene?

Vi skal ikke tro, at vi er tættere på Guds rige, bare fordi vi er en kirkelig arbejdsplads. Der gælder almindelige menneskelige betingelser for samarbejdet, hvor man kan være sur og ubehagelig over for hinanden. Det er den slags, vi gerne vil værne os imod. Vi har haft nogle konkrete problemer, og retningslinjerne er udtryk for en erfaring af, hvor samarbejdet i sognene kan havne på tynd is.

Hvad kan det være for nogle konflikter?

Når samarbejdet går i stykker mellem præst, menighedsråd og andre ansatte, handler det ofte om dårlig kommunikation. De kender for lidt til hinandens arbejdsområder og ved ikke, hvor lang tid de forskellige opgaver tager. Når præsten for eksempel bruger en hel dag på sit kontor for at skrive søndagens prædiken, kan menighedsrådet eller de ansatte tænke, "laver han overhovedet noget? Der må da være tid til at gå på flere husbesøg. Og hvorfor kan han ikke også ordne kirkebladet, nu han er i gang?" Derfor er det afgørende, at parterne får talt sammen om arbejdsopgaverne.

Efter flere års stridigheder forlod fire af seks medlemmer for nylig menighedsrådet i Nørre Vedby Sogn i dit stift. Hvad gør du ved sådan en konflikt?

Problemet er, at jeg ikke har beføjelser over for menighedsrådene, så jeg kan kun lytte til dem, der vil snakke med mig. Det er selvfølgelig ikke løst med nogle gode råd og bud, men jeg håber, at retningslinjerne fremover vil minde menighedsrådene og de ansatte om at få talt sammen, inden konflikterne vokser sig store.

Hvorfor laver du først retningslinjer nu?

Jeg har kun siddet som biskop i fire år, og det her er en frugt af, at jeg både kender stiftet og problemerne bedre. Retningslinjerne er ikke bare min idé, men er blevet til i samarbejde med en arbejdsmiljøgruppe i stiftet, som så et behov.

I folkekirken er præster ansat af Kirkeministeriet, mens de øvrige sognemedarbejdere er ansat af menighedsrådene. Er det sværere at løse konflikter med to arbejdsgivere?

Det er klart, at den ansættelsesform indeholder kimen til konflikter. Når biskop og provst har ansvar for præsten, og menighedsrådet har ansvar for de andre ansatte, så ved de to parter dybest set ikke, hvordan de har det med hinanden. At der er forskellige arbejdsgivere, kan også betyde, at en konflikt ikke kan løses, fordi den ene part ikke vil i dialog med den anden.

johansen@kristeligt-dagblad.dk