Prøv avisen

Stift: Tidlige gudstjenester er skyld i messefald

Biskop Steen Skovsgaard har det seneste år haft fokus på antallet af aflyste gudstjenester i stiftet. Foto: Søren Staal

Der er sket færre messefald i Lolland-Falster Stifts stift, efter det har sat massivt fokus på problemet. Nu har stiftet fået analyseret kirkeaktiviteten for hele 2012 af RUC-studerende

Det trak store overskrifter i medierne, da det sidste år kom frem, at der i løbet af et år havde været 108 messefald i Lolland-Falster Stift.

I løbet af det sidste år har biskop over stiftet, Steen Skovsgaard, arbejdet på at finde ud af, hvordan de mange aflyste gudstjenester kan undgås. Han har blandt andet holdt møder med menighedsråd og præster i de kirker, hvor der er sket mange messefald. Og nu viser stiftets optælling over 2012, at det går i den rigtige retning.

LÆS OGSÅ: Stift aflyser flere end 100 gudstjenester

Antallet af gudstjenester, der må aflyses i stiftet, fordi der ikke er nogen, der møder op i kirken, er faldet med 11 procent fra 2011 til 2012. Sidste år blev der i alt aflyst 96 gudstjenester på grund af, at ingen dukkede op i kirken.

LÆS OGSÅ: Biskop om 62 messefald: Det kunne da være meget værre

Det er dog stadig alt for mange, understreger Steen Skovsgaard, som samtidig glæder sig over, at det går den rigtige vej.

"Jeg er rigtig glad for, at kurven er knækket. Men vi er slet ikke færdige med arbejdet. Man kan aldrig helt undgå messefald, men de gentagende messefald skal vi fuldstændig til livs," siger han.

Som et led i kampen mod de aflyste gudstjenester har Steen Skovsgaard indført, at alle kirker skal indrapportere til stiftet, hvor mange personer, der dukker op til gudstjenesterne. Tallene for 2012 er netop blevet analyseret i en rapport fra en studerende fra Roskilde Universitet.

Her bliver det konkluderet, at problemet med messefald især er udtalt ved tidlige gudstjenester før klokken 10, hvor det er en vikarpræst, der prædiker. Dem vil biskoppen nu holde et ekstra øje med og eventuelt forsøge at få dem flyttet eller aflyst.

LÆS OGSÅ: Biskopper vil tælle kirkegængere og messefald

På trods af, at antallet er messefald ligger højt, viser rapporten også, at der generelt er liv i stiftet. I gennemsnit kommer der 32 kirkegængere per gudstjeneste. Samtidig har stiftet oplevet en stigning i antallet af gæster ved gudstjenesterne juleaften med 14 procent fra 2011 til 2012.

"Rapporten giver os mulighed for at forholde os til facts om stiftet. Nu kan vi se, hvad vi skal arbejde med. Samtidig er der også noget bekræftende og motiverende ved at se, at det virker, når vi forsøger at arbejde med problemerne," siger Steen Skovsgaard.

Andre læser lige nu