Stigende støtte til bibelsmugling

Stadigt flere danskere giver pengebeløb til organisationer, der uddeler bibeler til forfulgte kristne i lande uden religionsfrihed. Folk kan i højere grad identificere sig med forfulgte kristne, siger generalsekretær i Dansk Missionsråd

Iran er typisk for mange konservative muslimske kulturer: De kristne må gerne have kirker, som det ses på billedet. Men der bliver ikke taget let på forsøg på at konvertere muslimer til kristendommen, og derfor er bibelomdeling ikke ufarligt. –
Iran er typisk for mange konservative muslimske kulturer: De kristne må gerne have kirker, som det ses på billedet. Men der bliver ikke taget let på forsøg på at konvertere muslimer til kristendommen, og derfor er bibelomdeling ikke ufarligt. – . Foto: Ritzau Foto.

For nogle uger siden døde en pioner inden for dansk bibelsmugling. Hans Kristian Neerskov var en af de første danskere, der systematisk smuglede bibeler ind i det tidligere Sovjetunionen, hvor al religion var ildeset. Men selvom Hans Kristian Neerskov er død, er der grøde i arbejdet med at få bibeler frem til forfulgte kristne i øjeblikket.

Og der er fremgang at spore i flere organisationer. Udviklingstal, som Kristeligt Dagblad har fået indsigt i, viser, at man oplever stigning i donationerne. I 2015 kunne man hos Dansk Europamission give 350.000 kroner til bibelsmugling, mens man nåede op på næsten en million sidste år. Det er mere end en fordobling på et år og samtidig rekord for organisationen efter Murens fald.

Hos Åbne Døre i Danmark indsamlede man i 2015 400.000 kroner, mens man sidste år kunne bruge over en halv million øremærkede midler til bibeldistribution. Bibelselskabet, der arbejder for at skaffe, uddele og oversætte bibeler i lande med forfulgte kristne, ønsker ikke at oplyse specifikke tal, men fortæller, at man også her oplever fremgang i både interesse og donationer.

Hos Dansk Europamission er man positivt overrasket over fremgangen.

”Bibelsmugling er en kernekompetence for os. Flere midler betyder, at vi kan fortsætte og videreudvikle den kurs, som Hans Kristian Neerskov lagde,” siger Samuel Nymann Eriksen, der er kommunikations- og projektchef hos Dansk Europamission.

Organisationen oplever, at forståelsen for forfulgte kristnes vilkår er blevet større, og det hænger blandt andet sammen med en stigende erkendelse af kristendommens arv, mener Samuel Nymann Eriksen.

”Siden Islamisk Stats brutale fordrivelse af kristne i Irak og Syrien i 2014 har vi kunnet mærke, at danskerne i højere grad end tidligere identificerer sig med de forfulgte kristne eller i hvert fald forstår problematikken, uanset om de er troende eller ej. Den kristne tro har en kulturel konsekvens i form af fællesskab, frihed og demokrati, som mange oplever står i modsætning til eksempelvis radikal islam,” siger han.

Tænker I over, at udrejsende og samarbejdspartnere i de pågældende lande løber en stor risiko?

”Der kan være en høj pris at betale, som selvfølgelig bliver drøftet og overvejet. Der skal ikke tegnes et rosenrødt billede af arbejdet, og der er eksempler på forfulgte kristne, som vælger en mere komfortabel tilværelse i Vesten. Men at nogle lokale kristne er villige til at blive, viser, at vores arbejde er vigtigt. Det er stærkt og udfordrende at møde mennesker, der dagligt lever med risiko for fængsel og drab, men som alligevel er i fuldtidstjeneste for at sprede Bibelens ord,” siger Samuel Nymann Eriksen.

Hos Bibelselskabet oplever man tilsvarende en stigende efterspørgsel efter bibeler fra forfulgte kristne.

”Det er især i Nordafrika, Mellemøsten og Golf-området, at folk mangler dem,” siger Synne Garff, der er international chef hos Bibelselskabet.

Motivationen for at hjælpe forfulgte kristne med bibeler er i dag en anden end tidligere, mener generalsekretær i Dansk Missionsråd Jonas Adelin Jørgensen, der i mange år har fulgt udviklingen inden for bibeldistribution.

”Lidt karikeret stod konflikten under den kolde krig mellem et totalitært, antireligiøst øst og et frit religiøst vest. Dengang var tanken at ændre en samfundsudvikling. I dag er motivationen i mindre grad en samfundsomvæltning og i højere grad, at disse mennesker har brug for sjælesorg, som Bibelen kan give dem,” siger han.

Derfor spiller identifikationsfaktoren en stor rolle i de stigende donationer.

”Man ser forfærdelige billeder af de forfulgte kristne, og nogle danskere sidder måske med en afmagt over, hvordan de kan hjælpe. Her er støtte til bibeluddeling en handling, der er til at overskue og forstå,” siger Jonas Adelin Jørgensen.