Stor cadeau til Café Cadeau

Det er innovativt, det tjener kirkens formål, og der er et potentiale for at udbrede det til andre steder. Sådan lød begrundelsen for at vælge integrations-arbejdet i Café Cadeau som vinder af Kristeligt Dagblads Initiativpris

På Café Cadeau begrunder Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, hvorfor cafeen har vundet. Bagved lytter repræsentanter for vinderinitiativet. Det er fra venstre Joy Larsen Okoye, der er indvandret fra Sydafrika, og hendes mand, Emmanuel Okoye, der kommer fra Nigeria, samt integrationskonsulent Elisabeth Krarup de Medeiros. Ved siden af hende står Chia-Ying Ruth Lee fra Taiwan og med ryggen til leder af Kirkernes Integrationstjeneste Hans Henrik Lund. –
På Café Cadeau begrunder Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, hvorfor cafeen har vundet. Bagved lytter repræsentanter for vinderinitiativet. Det er fra venstre Joy Larsen Okoye, der er indvandret fra Sydafrika, og hendes mand, Emmanuel Okoye, der kommer fra Nigeria, samt integrationskonsulent Elisabeth Krarup de Medeiros. Ved siden af hende står Chia-Ying Ruth Lee fra Taiwan og med ryggen til leder af Kirkernes Integrationstjeneste Hans Henrik Lund. –. Foto: Leif Tuxen.

Tak, fantastisk og hvor er det dejligt var ord og sætninger, der gik igen på både dansk og engelsk, da ildsjælene bag integrationscaféen Café Cadeau på Frederiksberg blev hædret med æren af at have vundet Kristeligt Dagblads Initiativpris 2011. Dertil hørte også blomster, diplom og en check på 10.000 kroner.

Til at modtage prisen var Hans Henrik Lund, daglig leder af Kirkernes Integrations Tjeneste og idémanden bag caféen, og Elisabeth Krarup de Medeiros, der er integrationskonsulent og projektleder for caféen. Den tilbyder sundhedstjek og juridisk rådgivning til nydanskere over en kop kaffe. Caféen er bygget op som et såkaldt drop in-center, hvor brugere kan komme ind fra gaden, og de betjenes alle af frivillige.

LÆS OGSÅ: Kirken har brug for flere entrepenører

Det er en stor anerkendelse både fra læserne og fra dommerpanelet. Vi er selv glade for projektet, men det er også dejligt med anerkendelsen. Vi håber, at folk kommer til at høre om os og bruge os mere, siger Elisabeth Krarup de Medeiros med en henvisning til, at læserafstemningen på internettet også kårede Café Cadeau som vinder af årets konkurrence.

Hans Henrik Lund supplerer:

Vi håber, at det kan være med til at hjælpe andre i gang med noget, der ligner. Vi går selv med nogle tanker om at lave drop in-centre flere steder i landet.

Caféen åbnede i november 2010 og har månedligt omkring 600 brugere, mens 65 frivillige med 16 forskellige nationaliteter driver caféen. Da initiativet begyndte, var der kun tre frivillige. En af dem var Joy Larsen Okoye fra Sydafrika. Hun har boet i Danmark i 17 år og har arbejdet som køkkenleder flere steder. Det job sagde hun op for at lede køkkenet i Café Cadeau.

Jeg synes, frivilligt arbejde er berigende. Jeg er forundret over, at man i Danmark får penge for at synge i kor i kirken. Folk kan slet ikke forstå, at jeg arbejder frivilligt, siger hun.

Den økonomiske præmie skal blandt andet bruges på en sommerfest, som skal påskønne de frivilliges indsats. På ønskesedlen står også en computer, så folk i caféen kan få hjælp til at udfylde papirer over internettet til for eksempel kommunen.

Selvom der økonomisk ikke er meget at hente for de frivillige, lyder det fra caféens folk, at det er et godt mødested. Der er et godt sammenhold blandt de frivillige, og også etniske danskere kommer for at bruge caféen. Nogle for den kulinariske oplevelse, mens studerende bruger muligheden for sprogtræning med folk, der for eksempel har kinesisk som deres modersmål.

I Café Cadeau bliver indvandrere set som en gave til samfundet, og deres ressourcer skal der sættes pris på. Deraf også stedets navn som oversat fra fransk til dansk betyder gave.

Det lægger Hans Henrik Lund meget vægt på.

Alle dele af civilsamfundet, herunder også de kirkelige fællesskaber, har et ansvar, når det gælder integration. Vi taler meget om integration, men det er også mødet mellem danskere og udlændinge, der er vigtigt. Og det skal udtrykkes positivt. Indvandrere skal ikke bare mødes med krav og negativitet. Her kan de kirkelige fællesskaber i hele landet gøre en stor indsats både formelt og uformelt, siger han og understreger, at det netop kan ske, fordi kirkelige fællesskaber har øje for at inkludere folk fra andre trossamfund, fordi kirken har forståelse for, at folk er religiøse.

Hans Henrik Lund understreger dog, at caféen ikke er forkyndende, men man hjælper gerne med henvisninger til forskellige kirker.

anne.jensen@k.dk