Stor interesse for moderne ikoner

En ikonudstilling fik for 10 år siden maleren Svend Åge Madsen til at gå hjem i atelieret og begynde en produktion, som i dag har rundet et par hundrede

2Ikonmageren Svend Åge Madsen med en af sine ikoner i baggrunden. – Privatfoto.
2Ikonmageren Svend Åge Madsen med en af sine ikoner i baggrunden. – Privatfoto.

For tiden ligger der en ikon på bordet i atelieret derude vestpå i Staby nær Ulfborg hos Svend Åge Madsen. Det er den hidtil sidste ikon og samtidig den største, som ikonmageren har frembragt, siden han for 10 år siden gik hjem fra en ikonudstilling og umiddelbart efter begyndte en produktion af sine helt egne ikoner, som efterhånden er kommet op på et par hundrede.

Den 74-årige Svend Åge Madsen anslår, at han nu har omkring 50 ikoner tilbage i galleriet, resten er solgt og pynter eller er en del af den daglige spiritualitet rundt om i danske hjem og kirker.

Lige nu har jeg lavet min største ikon, som er 2,5 meter gange 1,30 meter. Jeg har arbejdet på den i halvandet år, og nu er den færdig. Men jeg har ingen anelse om, hvem der vil købe den, siger Svend Åge Madsen, der også er åben for, at den kan udstilles i en kirke eller et andet galleri.

Ikonen med titlen Livets træ er et godt eksempel på, hvad der skete, dengang Svend Åge Madsen blev grebet af ikon-passionen og ikke kunne stoppe med at lave dem. Det greb om sig og gør det stadig.

Det er ikke helt almindelige materialer, Svend Åge Madsen bruger til sine ikoner efter at have dyrket mere traditionel billedkunst i 50 år. Alt er genbrug fra gyldent messing og kobber til blankt metal, sat sammen med stærke farver i blå, gule og røde nuancer og andre brugsting fra hverdagen. Bortset fra at de for det meste er nonfigurative, har ikonerne noget, der kunne minde om et klassisk præg, selvom udtrykket er moderne med brug af de mange utraditionelle materialer.

De første ikoner var ikke særlig gode, så jeg gik i gang med at sætte mig ind i kristendommens mange symboler. Det ændrede ikke bare ikonerne, men også mig selv, for jeg tror nemlig på, vi har en Gud. Jeg har valgt at kalde dem moderne ikoner, for så kan jeg tilføje mine egne symboler. Men de er alle bygget op med respekt for kristendommen og de bibelske tekster, og de er alle unikke, siger Svend Åge Madsen, der oprindelig er uddannet tapetserer (møbelpolstrer).

Ikonerne er efterhånden kommet rundt på forskellige udstillinger i kirker og gallerier og har fået permanent plads i private hjem. Svend Åge Madsen tager også ud og holder foredrag om kristendommens symboler eller fortæller skole- og konfirmandklasser om ikonerne, hvor de unge selv har kunnet prøve kunsten ofte i flere dage.

vincents@k.dk