Stor ståhej over vielse af fraskilte Boris Johnson

Den katolske kirke i England vil for det meste ikke vie fraskilte. Men alligevel blev premierministeren viet til sin forlovede Carrie Symonds i lørdags. Forklaringen er, at hans to tidligere ægteskaber ikke var katolske

I lørdags blev den britiske premierminister Boris Johnson gift med 33-årige Carrie Symonds, der nu har taget efternavnet Johnson. Her ses de i haven i Downing Street 10 efter brylluppet.
I lørdags blev den britiske premierminister Boris Johnson gift med 33-årige Carrie Symonds, der nu har taget efternavnet Johnson. Her ses de i haven i Downing Street 10 efter brylluppet. Foto: Rebecca Fulton/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mange britiske katolikker har reageret med forundring og løftede øjenbryn, efter det i weekenden kom frem, at den britiske premierminister Boris Johnson i lørdags blev gift med sin forlovede Carrie Symonds.

Brylluppet fandt sted i Westminster Cathedral, der er hovedsædet for den katolske kirke i England og Wales.

Udgangspunktet for katolsk lære er, at fraskilte ikke kan blive kirkeviet. Hvor ægteskabet er det første for 33-årige Carrie Symonds, der nu tager efternavnet Johnson, så har 56-årige Boris Johnson to forliste ægteskaber bag sig. Han blev skilt fra Allegra Mostyn-Owen i 1993, og så sent som november sidste år blev han formelt skilt fra hustruen gennem 27 år, Marina Wheeler, med hvem han har fire børn.

”Der er altid en kirkelov for de rige, og en anden for de fattige,” lyder en sarkastisk kommentar fra fader Poul Butler på Twitter.

Han er præst ved den katolske kirke St. Pauls i Londonforstaden Deptford. Mens Carrie Symonds er praktiserende katolik, så er den kristne tro mindre markant hos Boris Johnson. Han blev ganske vist døbt ind i den katolske kirke, men konverterede til den engelske statskirke Church of England, da han gik på elitekostskolen Eton.

Det er en pointe, som præsten Mark Drew fra Warring-ton også er inde på i avisen The Guardian:

”Kan nogen forklare mig, hvordan Boris Johnson, der forlod den katolske kirke, da han var på Eton, og som er fraskilt to gange, kan blive viet i Westminster Cathedral, mens jeg skal fortælle praktiserende katolikker, som ønsker at indgå i et nyt ægteskab, at det ikke er muligt,” siger han.

Westminster Cathedral har udsendt en erklæring, som ganske kort siger, at parret begge bor i sognet, og blot er blevet gift i deres lokale kirke, og at såvel borgerlige som kirkelige regler er blevet fulgt.

Den katolske kommentator og forfatter Austen Ivereigh giver til BBC sit bud på, hvorfor det var muligt for den fraskilte Boris Johnson at blive gift i kirken. Forklaringen skal ifølge ham være, at premierministerens to tidligere ægteskaber ikke var indgået i den katolske kirke – og derfor ikke anerkendt som ægteskaber i kirkens øjne.

”Hvis den kanoniske form for ægteskab ikke er blevet fulgt, og hvis ægteskabet ikke senere er blåstemplet af kirken, så er det en enkel proces at erklære sådanne ægteskaber ugyldige efter kirkeloven,” siger Austen Ivereigh.

Men det er det rene volapyk, mener Francis Davis, professor i teologi og religion ved universitetet i Birmingham. Han langer ud efter kirkens øverste leder, kardinal Vincent Nichols, og den katolske kirke i Westminster for at sende uholdbare signaler gennem præmisserne i deres afgørelse:

”De har lige fortalt Johnsons børn, at deres mor og far aldrig var gift, og at deres mødre ikke betyder noget,” skriver han ifølge det katolske magasin The Tablet.

Vielsen blev forestået af præsten Daniel Humphreys, der også døbte parrets nu etårige søn Wilfred sidste år. Brylluppet fandt sted i største hemmelighed, og hele domkirken blev ryddet for besøgende, før parret gav hinanden deres ja foran 30 inviterede gæster, som er det maksimale antal under coronareglerne.