Prøv avisen

Stort flertal af danskerne vil kalde homoseksuelle for ægtefæller

Knap halvdelen af befolkningen mener, at præster skal have pligt til at vie homoseksuelle, viser ny undersøgelse. Fornuftigt, mener biskop. Men kirkeministeren afviser at tvinge præster

Mens halvdelen af landets biskopper protesterer imod at kalde homoseksuelle for ægtefæller, møder regeringens ønske om ægteskab for to af samme køn massiv opbakning i befolkningen.

Hele 67 procent af danskerne mener, at homoseksuelle par skal kaldes ægtefæller i folkekirken, viser en meningsmåling foretaget af YouGov blandt 1005 danskere for Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ:
Træk dog vielsesmyndigheden helt ud af folkekirken

Desuden mener 44 procent af befolkningen, at præster ikke skal kunne fritages for at vie homoseksuelle, sådan som kirkeministeren ellers har sagt i forbindelse med beslutningen om, at homoseksuelle skal kunne vies i kirken og kaldes ægtefæller.

Undersøgelsens resultat er fuldstændig vildt og dejligt, lyder det fra kirkeminister Manu Sareen (R), som for tiden kritiseres for at ville tvinge homoseksuelle vielser igennem uden hensyn til kirken. Han understreger dog, at han ikke vil tvinge præster til at vie homoseksuelle.

Tallene bekræfter for mig, at befolkningen bakker op om, at det her handler om ligeværd for alle. Det viser mig, at vi er på rette vej. Det burde give stof til eftertanke for dem, der er modstandere af ægteskab for homoseksuelle, siger han og tilføjer:

Men jeg vil bevare de frihedsrettigheder, der er tæt forbundet med præsters samvittighed. Jeg har stor respekt for, at præster skal kunne sige nej.

Ifølge biskop i Fyens Stift Kresten Drejergaard er begge tal udtryk for et fornuftigt holdningsskred over de sidste cirka 30 år. Han slutter sig til de 44 procent, som mener, at præster ikke skal kunne fritages for at vie homoseksuelle.

Men det kommer man ingen vegne med. For tvang vil skabe et ramaskrig blandt præster. Men hvis man kunne se bort fra det ramaskrig, mener jeg, at præster skulle have pligt til at vie homoseksuelle. For kirken vier på en bemyndigelse fra det borgerlige samfund. Vil man have den bemyndigelse, må man også tage pligten til at vie ligesom på rådhuset, siger Kresten Drejergaard.

Men hverken tidsånd eller politikere skal diktere, at kirken skal vie homoseksuelle til ægtefæller, mener medlem af Folketingets kirkeudvalg Birgitte Josefsen (V).

Folketinget skal ikke påtvinge kirken at bruge ordet ægtefælle. Det skal den brede befolkning heller ikke. Det er kirkens egen sag. Og det bliver ikke med min stemme, at Folketinget træffer den afgørelse. Jeg er helt på bølgelængde med dem, der er modstandere, siger hun.

Også Indre Missions formand, Hans-Ole Bækgaard, afviser, at undersøgelsen bør give stof til eftertanke, som kirkeministeren siger.

Kirkens grundlag er Bibelen og bekendelsesskrifterne, og her kan man tydeligt læse, at et ægteskab er mellem mand og kvinde. Skal kirken være tro mod sit grundlag, skal den med en kærlig røst tale imod ægteskab for homoseksuelle. Flyder kirken bare med tidsånden, undergraver den sin egen troværdighed, siger han.

Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner er glad for meningsmålingens resultat:

Men vi vil ikke tvinge den enkelte præst til at gøre noget, præsten ikke vil, siger talsmand George Hinge.

Et stort flertal af danskerne mener, at præster skal have pligt til at vie homoseksuelle Foto: DAREK SZUSTER/PHOTOPQR/L'ALSACE