Strandkirkegård på vej i Kerteminde

I Kerteminde på Fyn består mange grave af en flad sten på en græsplæne eller grus. Det vil man ændre på, blandt andet gennem en strandkirkegård og en ny gravmindeudstilling

I Kerteminde har man påbegyndt et projekt om at skabe en strandkirkegård. En del af en ny udstilling med gravminder giver idéer til, hvordan en sådan kan se ud. Havudsigten er vist på et lærred med kunstneres bud på nye gravminder i forgrunden, som her står på sand lagt ind på kirkegården.
I Kerteminde har man påbegyndt et projekt om at skabe en strandkirkegård. En del af en ny udstilling med gravminder giver idéer til, hvordan en sådan kan se ud. Havudsigten er vist på et lærred med kunstneres bud på nye gravminder i forgrunden, som her står på sand lagt ind på kirkegården. . Foto: Leif Tuxen.

Egentlig var gravene sløjfet. Der var ikke længere brug for så meget plads på kirkegården, og større græsområder lå ubenyttet hen på Kerteminde ny kirkegård. Men kirkegårdslederen Ulrik Christiansen spurgte sig selv: Hvorfor ikke udnytte pladsen til større og anderledes gravminder?

”Det her,” siger han og lader hånden tegne en pegende halvcirkel rundt over traditionelle kistegravsteder, ”det vil vi ikke se meget af om nogle årtier. Flere vælger en urne og i mine øjne en anonym plade i en græsplæne. Vi skal i stedet arbejde for, at kirkegården bliver en oplevelse, som folk har lyst til at se.”

Derfor har han taget initiativ til gravmindeudstillingen, ”Fremtidens kirkegård”. Her er en række kunstnere inviteret til at give et bud på et gravminde til familiegravsteder, til plænen med urnegravsteder og til en strandkirkegård, der er på tegnebrættet.

Se flere billeder fra udstillingen i bunden af artiklen. 

Udstillingen er åbnet først i september og vises på områder af kirkegården, som man ikke længere har brug for rent pladsmæssigt. Skoleklasser inviteres desuden til at møde kunstnerne på kirkegården og designe et bud på et gravminde, som de unge selv kunne forestille sig at vælge. Et gravminde i udstillingen viser et træ stående på en sokkel, hvor der er plads til glasplader med afdødes navne, så man kan tilføje flere til stamtræet.

”Jo flere individuelle løsninger vi kan tilbyde, jo bedre løser vi vores opgave som en kirkegård for alle. Vi lever i et hurtigt samfund, hvor vi ikke dvæler så meget ved fortiden, men fokuserer mere på, hvor meget vi skal nå i dag, og hvor travlt vi får i morgen. Som kirkegård skal vi give plads til at dvæle. Det er et paradoks, at vi vil have det individuelle samtalekøkken, men når det kommer til kirkegården, vælger vi det traditionelle, og mange bruger ikke penge på et flot, kunstnerisk gravmæle.”

En af de muligheder, Ulrik Christiansen gerne vil tilbyde, er en strandkirkegård, som ifølge ham endnu ikke findes i Danmark. I Kerteminde er der to kirkegårde, hvor den ene, Kerteminde gamle kirkegård, ligger ned til vandet.

”Skovkirkegården er blevet en populær begravelsesform, og der er helt klart en trend i, at folk gerne vil begraves i naturen. Kerteminde er en gammel badeby, og det er naturligt, at vi gør en del af stranden til kirkegård,” siger han. Formand for kirkegårdsudvalget i Kerteminde, Ester Larsen, supplerer:

”Vi ser en stigende interesse for at få spredt asken over vandet. En strandkirkegård er en del af den løsning.”

De forestiller sig, at der skal være en bro fra strandkirkegården ud i vandet. Herfra skal en båd sejle ud, så asken kan spredes.

Han forklarer, at der dog er en hindring for projektet: Byens rensningsanlæg ligger mellem den nuværende kirkegård og stranden, og derfor kan strandkirkegården ikke placeres i forlængelse af den nuværende kirkegård.

”Det anlæg får vi formentlig ikke flyttet lige med det samme, men gravminderne til strandkirkegården flyttes ud på selve stranden. Mit håb er, at folk ser det og siger, at her vil de gerne begraves, så vi får en stor pressionsgruppe,” siger han og tilføjer, at der også skal findes økonomisk støtte til projektet.

Kunstneren Ivan Boytler står bag dette gravminde. Ifølge kirkegårdsleder Ulrik Christiansen, der har taget initiativ til udstillingen ”Fremtidens kirkegård”, kan stamtræet for eksempel bruges ved et familiegravsted, hvor de afdødes navne kan stå på glaspladerne.
Kunstneren Ivan Boytler står bag dette gravminde. Ifølge kirkegårdsleder Ulrik Christiansen, der har taget initiativ til udstillingen ”Fremtidens kirkegård”, kan stamtræet for eksempel bruges ved et familiegravsted, hvor de afdødes navne kan stå på glaspladerne. Foto: Leif Tuxen
Per Ahlmann er en af kunstnerne, der er med i udstillingen, og han står bag dette gravminde. I baggrunden ses nogle af de skolebørn, som i forbindelse med udstillingen har besøgte kirkegården, og de har selv designet gravminder.
Per Ahlmann er en af kunstnerne, der er med i udstillingen, og han står bag dette gravminde. I baggrunden ses nogle af de skolebørn, som i forbindelse med udstillingen har besøgte kirkegården, og de har selv designet gravminder. Foto: Leif Tuxen
Skoleklasser inviteres som en del af projektet omkring udstillingen til at møde kunstnere på kirkegården og designe et bud på et gravminde, de unge kunne forestille sig. Børnene var tre dage på kirkegården, hvor temaet var ”Død og begravelse”. Her mødte de på skift en læge, en præst og en bedemand, der belyste emnet og drøftede dødens aspekter med dem.  Der var desuden tilrettelagt en form for opgaveløb på kirkegården, hvor eleverne skulle registrere og beskrive en række gravminder.
Skoleklasser inviteres som en del af projektet omkring udstillingen til at møde kunstnere på kirkegården og designe et bud på et gravminde, de unge kunne forestille sig. Børnene var tre dage på kirkegården, hvor temaet var ”Død og begravelse”. Her mødte de på skift en læge, en præst og en bedemand, der belyste emnet og drøftede dødens aspekter med dem. Der var desuden tilrettelagt en form for opgaveløb på kirkegården, hvor eleverne skulle registrere og beskrive en række gravminder. Foto: Leif Tuxen
Kirkegårdsleder i Kerteminde, Ulrik Christiansen, opfordrer til, at den ekstra plads på kirkegårde i disse år bruges på kunstnerisk flotte gravminder. Ved siden af ham står formanden for kirkegårdsudvalget i Kerteminde, Ester Larsen.
Kirkegårdsleder i Kerteminde, Ulrik Christiansen, opfordrer til, at den ekstra plads på kirkegårde i disse år bruges på kunstnerisk flotte gravminder. Ved siden af ham står formanden for kirkegårdsudvalget i Kerteminde, Ester Larsen. Foto: Leif Tuxen
Udstillingen ønsker at vise alternativer til grave med en plade nedfældet i græsset. Kunstneren Allan Bo Jensen giver her et bud på det, der beskrives som en halvkugle udskåret i kerneeg. Formen tager udgangspunkt i blandt andet himmelbuen, jorden og gravhøje.
Udstillingen ønsker at vise alternativer til grave med en plade nedfældet i græsset. Kunstneren Allan Bo Jensen giver her et bud på det, der beskrives som en halvkugle udskåret i kerneeg. Formen tager udgangspunkt i blandt andet himmelbuen, jorden og gravhøje. Foto: Leif Tuxen
Udstillingen har været vist på kirkegården siden begyndelsen af september. Siden er forslagene til en strandkirkegård rykket ned på stranden i Kerteminde.
Udstillingen har været vist på kirkegården siden begyndelsen af september. Siden er forslagene til en strandkirkegård rykket ned på stranden i Kerteminde. Foto: Per Ahlmann