Prøv avisen

Strid om Mother Teresas etniske rødder

Både makedonere og albanere gør krav på hende. Mother Teresas etniske oprindelse er blevet et varmt emne

Det er givet, at hun ikke var dansker, men bortset fra det volder det en del vanskeligheder at afgøre, hvilken nationalitet Mother Teresa egentlig havde.

Både makedonere og albanere argumenterer heftigt for, at hun var en af deres i en strid om nationalitet, der er kommet op til overfladen i forbindelse med en statue, som Makedonien vil skænke til byen Rom.

Begge grupper har et forståeligt ønske om at kunne sole sig i den berømmelse, der omgiver den legendariske nonne. Ikke mindst nu, hvor der er udsigt til, at den katolske kirke vil ophøje hende til helgen.

I Makedoniens albanske mindretal har det bragt sindene i kog, at makedonerne angiveligt skulle planlægge at skrive på statuen, at hun var makedoner. De fastholder, at hun var albaner, sådan som også Komiteen for Nobels Fredspris angav, da Mother Teresa fik fredsprisen i 1979.

- Hele verden ved, at Mo-ther Teresa var albaner. På samme måde som alle ved, at paven er polak, siger Sulyman Rushiti, præsident for Albaniens Demokratiske Parti ifølge den britiske nyhedsstation BBC.

- Og jeg tror nok, at polakkerne ville blive fornærmede, hvis nogle fandt på at påstå noget andet, tilføjer han.

Den spegede baggrund er, at Mother Teresa, der allerede som 18-årig rejste til Calcutta og endte med at leve sit liv blandt Indiens fattige, oprindeligt kom til verden i 1910 i Skopje. Byen hørte dengang til Det Osmanniske Rige. Efter Første Verdenskrig blev den en del af Jugoslavien, og i 1991, da Makedonien blev selvstændigt i forbindelse med opløsningen af Jugoslavien, blev Skopje hovedstaden i det nye land.

Foruden makedonere har Makedonien dog altid været beboet af et stort albansk mindretal. Albanerne har traditionelt været muslimer, mens makedonerne har været kristne.

Den makedonske forfatter Jasmina Mironski har forsket i Mother Teresas rødder og fundet ud af, at hendes mor var albaner. Derimod er der tvivl om hendes fars oprindelse.

- Der er ingen beviser for hans etnicitet, hævder Jasmina Mironski.

I et forsøg på at forene de to stridende synspunkter er der nu tale om at indgå et kompromis, hvor statuen af Mother Teresa ganske enkelt ikke indeholder nogen form for henvisning til den verdensberømte nonnes etniske oprindelse.

ulla-poulsen@kristeligt-dagblad.dk