Strid om salmeafgifter

Det er dobbeltmoralsk, når kirkeministeren ønsker flere nye salmer, men samtidig fratager digtere og komponister deres penge, mener KODA-formand

Folkekirken stopper næste år sin indbetaling af afgifter for brug af salmetekster og

salmemelodier til danske kunstnere og vil i stedet bruge pengene til en nyoprettet udviklingsfond. Det fjerner en del af lysten til at lave nye salmer, forudser komponisten Hans Dal, der er formand for organisationen KODA, som opkræver betaling for brug af kunstnernes værker.

Ifølge loven er folkekirken på linje med plejehjem og børnehaver ikke forpligtet til at betale penge til kunstnerne gennem KODA, men alligevel har man gjort det de seneste 10 år. Nu stopper de frivillige indbetalinger så som led i den økonomiske sanering af folkekirkens fællesfond, og det skaber vrede og skuffelse hos kunstnerne.

– Vi får jo ingen penge for at skrive tekster og melodier til salmer, og hvis vi så heller ikke længere får noget, når vores ting bliver brugt i offentlig sammenhæng, vil mange sige, at så vil de anvende deres tid på at lave noget andet, siger KODA-formand Hans Dal, som selv har lavet flere salmer.

Betalingen til kunstnerne for deres salmer begyndte i midten af 1990'erne, da socialdemokraten Birte Weiss var kirkeminister. Siden da har skiftende kirkeministre fastholdt betalingen – senest Haarders partifælle Tove Fergo, som kritiserer Haarders beslutning.

– KODA-betalingen var en god måde at motivere salmedigtere og komponister til den meget vigtige opgave med at levere nye tekster og melodier til folkekirken, siger Tove Fergo og kalder Kirkeministeriets nye udviklingsfond for noget "centralistisk smagsdommeri".

Kirkeminister Bertel Haarder (V) afviser kritikken fra både KODA og den tidligere kirkeminister.

– Jeg kan forsikre om, at et af mine mål med udviklingsfonden er at kanalisere penge direkte til digtere og komponister, som arbejder med nye salmer, i stedet for den mere passive betaling gennem KODA. De udfører et enormt vigtigt arbejde, for intet er vigtigere end at vedligeholde og forny salmeskatten og få børn til at bruge den, siger Bertel Haarder.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

læs mere under KIRKE OG TRO