Studerende i Hongkong søger tilflugt i kirke

Præstepar har rakt hånden ud og forsøger at hjælpe de danske studerende, der er kommet i klemme i de voldsomme uroligheder i Hongkong

Demonstranter har blokeret en bro ved hovedvejen Tolo Highway, der ligger ved Chinese University campus.
Demonstranter har blokeret en bro ved hovedvejen Tolo Highway, der ligger ved Chinese University campus. . Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Det var fuldstændig vildt de sidste dage inde på universitetet. Vi kunne se, hvordan vores medstuderende stod og lavede molotovcocktails inde i vores lobby. Og de brød også ind i redskabsrummet for at få fat i de spyd, man normalt bruger til spydkast. Det var som at befinde sig i en krigszone, og det kunne vi ikke blive ved med at holde til. Derfor tog vi imod sømandskirkens tilbud om at få husly, så vi kunne være i sikkerhed,” lyder det fra Gustav Fog, der studerer erhvervsøkonomi og psykologi på CBS og læser sit 5. semester på Chinese University of Hong Kong.

Siden torsdag morgen har han og fire andre danske studerende boet i en lejlighed i Mariners Club, der ligger ude i containerhavnen Kwai Chung, og hvor både den engelske og den danske sømandskirke har til huse. Det var en aftale, der kom i stand via sømandspræstens kone, Nickie Bolt. Allerede tidligere på ugen havde hun lavet et opslag på Facebook-gruppen ”Danskere i Hong Kong”, hvor hun tilbød kirkens hjælp til dem, der måtte have brug for det.

”Vi kunne jo se, hvor voldsomt det gik for sig med kampe mange steder i byen, og at det virkelig begyndte at spidse til. Og det er lige præcis i den slags situationer, at vi som mennesker og som kirke bør række ud til dem, der er hårdest ramt. I det her tilfælde var det de studerende, fordi deres universiteter siden mandag var blevet til regulære kamppladser,” fortæller Nickie Bolt og fortsætter:

”Der kom rigtig mange tilbagemeldinger. Både fra danskere her i Hong Kong, der gerne ville åbne deres hjem, hvis nogen havde brug for husly, og så fra en række studerende, hvoraf mange bare havde brug for at vide, at der var et sted, de kunne komme hen, hvis situationen eskalerede. Og så helt konkret fra de fem fra det værst ramte universitet. De ville meget gerne blive sammen, så derfor fandt vi plads til dem i sømandskirken.”

De fem CBS-studerende er alle meget lettede over at være kommet væk fra universitet, der i denne uge har været skueplads for nogle af de værste kampe, man endnu har set i byen. Og selvom det er rart og hyggeligt at have sømandskirkens lokale, Danish Room, som deres nye dagligstue, så befinder de sig i en uholdbar situation, fordi al undervisning ude på Chinese University er suspenderet resten af semesteret. Desuden er de ikke så imponerede over Udenrigsministeriets indsats.

”Altså – det italienske generalkonsulat sendte en bus ud til universitetet for at evakuere deres studerende. Vi fik bare at vide, at vi ikke skulle gå steder hen, hvor det var farligt, og det kan jo være svært, når man befinder sig midt i en kampzone. Så vi måtte selv stå for at finde transport væk fra universitetet og hen til kirken. Det er klart, at vi da er megaglade for at kunne være her, men savnede støtte fra officiel dansk side,” påpeger Gustav Fog.

Det gør muligvis heller ikke sagen bedre, at Danmark ikke længere har et dansk generalkonsulat i Hong Kong. Det blev lukket i 2012, så nu er den nærmeste danske repræsentation i Guangzhou i Kina. Og derfor kommer sømandskirken til at påtage sig en endnu større rolle rent socialt.

”Vi er jo ligesom de forreste i den slags situationer, fordi det er os, der er her i byen og kender folk. Vi kan tage bilen ud og hjælpe, hvis nogen virkelig er kommet i bekneb. Det er jo straks sværere for generalkonsulatet i Guangzhou, der ligger to timers kørsel herfra. De har ikke på samme måde erfaringer med de store problemer i Hongkong. Vi kan selvfølgelig ikke hjælpe økonomisk, men åbne døren kan vi i hvert fald. Det er vigtigt, folk ved, vi er der for dem,” understeger Nickie Bolt, der p.t. har overtaget en del af arbejdet i kirken, fordi hendes mand, sømandspræst Lars Emil Bolt, er sygemeldt.

I alt er der 140 danske studerende på udveksling i Hongkong. De er spredt ud på en række forskellige universiteter, men for næsten alle gælder, at undervisningen på universitetet er stoppet.