Sultestrejke fortsætter trods tilbud om hjælp

Justitsminister Lene Espersen (K) tilbyder hjælp i forældremyndighedssag. Men tilbudet er ubrugeligt, mener Kirsten Chesnut

Den forældremyndighedssag, som i snart fire år har forhindret Kirsten Chesnut i at se sin søn, blev mod forventning ikke løst på et møde med justitsminister Lene Espersen (K) i går.

Kirsten Chesnut er i dag forhindret i at se sin 12-årige søn, Christian Chesnut, som bor hos eksmanden i USA. Amerikanske og danske myndigheder har vurderet, at hun vil bortføre sønnen, men ifølge Kirsten Chesnut og hendes advokat, Jytte Thorbek, har de danske myndigheder fejlfortolket en stævning fra eksmanden som en egentlig retsafgørelse og dermed uretmæssigt dømt Kirsten Chesnut. For at få sagen genoptaget har Kirsten Chesnut i 150 dage sultestrejket foran Christiansborg, hvilket resulterede i gårsdagens møde. Men efter mødet var fronterne stadig trukket hårdt op.

Sultestrejker igen

Justitsminister Lene Espersen tilbød på mødet ellers både at skrive til sin amerikanske kollega, justitsminister John Ashcroft, samt at sikre 100.000 kroner til en retssag i USA via Varelotteriet, som hører under Justitsministeriet og i særlige tilfælde kan yde retshjælp.

Men begge tilbud blev afslået af Kirsten Chesnut og Jytte Thorbek. Så længe de danske myndigheder ikke vil erkende de fejl, de har begået, kan man ikke forvente en løsning, lød det fra Kirsten Chesnut, som var tydeligt ulykkelig efter mødet.

- Når jeg af mit eget land er stemplet som barnebortførerske, vil de amerikanske myndigheder ikke ændre deres vurdering. Endnu en gang afleder myndighederne opmærksomheden fra deres egne fejl, som er hele årsagen til, at jeg ikke kan se min søn, siger Kirsten Chesnut, som nu fortsætter sin sultestrejke.

- Jeg kan ikke gøre andet, om jeg så skal dø af det, siger Kirsten Chesnut, som indtil nu har holdt sig i live med vitaminer, mineraler, aminosyrer og væske og har tabt mere end 20 kilo.

Sognepræst Leif Bork Hansen, som har valgt at engagere sig i sagen for at skabe en dialog mellem parterne, var også tydeligt mærket af gårsdagens møde, hvor han også deltog. Han understreger, at han ikke vil blande sig i den juridiske strid, men udelukkende søger en medmenneskelig løsning.

- Den eneste konsekvens er nu, at Kirsten Chesnut fortsætter sin sultestrejke og risikerer at skade sig selv for livet. Det er en meget ulykkelig sag, som kræver noget af begge parter. Jeg håber, at begge parter fortsat vil være åbne for en dialog, for ingen er tjent med den nuværende situation, siger han.

I en meddelelse udsendt efter mødet understreger justitsministeren, at hun meget gerne vil hjælpe Kirsten Chesnut til at se sin søn. Men som minister kan hun ikke blande sig i rettens afgørelser, og hendes bedste tilbud er derfor en henvendelse til de amerikanske myndigheder samt økonomisk støtte til en retssag. Når Kirsten Chesnut afviser dette, er mulighederne for en løsning meget begrænsede, lyder det i svaret fra Lene Espersen.

- Som justitsminister kan jeg ikke ændre på de danske domstoles afgørelser, og det samme gælder naturligvis i forhold til de amerikanske retsafgørelser. Derimod vil jeg gerne prøve at hjælpe Kirsten Chesnut med at komme til USA, således at hun dér kan få mulighed for at føre sin sag, lyder det fra Lene Espersen, som samtidig opfordrer pressen til at vurdere sagen fra andre sider end Kirsten Chesnuts og hendes advokats.

- I den forbindelse vil jeg gerne understrege, at jeg ikke kan genkende væsentlige dele af den fremstilling af sagen, som Kirsten Chesnut har givet i pressen, siger Lene Espersen og tilføjer, at hendes tilbud om at hjælpe fortsat står ved magt.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk