Svensk ærkebiskop afviser kritik

Vi tager afstand fra antisemitisme i Svenska Kyrkan, skriver Antje Jackelén som svar på israelsk ambassadørs beskyldninger

Ærkebiskop Antje Jackelén mødtes mandag med den israelske ambassadør.
Ærkebiskop Antje Jackelén mødtes mandag med den israelske ambassadør.

I et indlæg i avisen Sydsvenska Dagbladet kritiserede Israels ambassadør i Stockholm i sidste uge den svenske folkekirke for indirekte accept af palæstinensisk terror, for ensidig støtte til Palæstina og for at dele Israel-fjendtlige dokumenter på sin internetside, men nu tager ærkebiskoppen til genmæle.

I et svar i samme avis skriver Antje Jackelén, at Svenska Kyrkan støtter Israel som suveræn stat, og at man aldrig har talt for boykot af Israel.

Her lægger ærkebiskoppen særligt vægt på, at kirken ikke - som ambassadøren ellers hævder - officielt har anerkendt det palæstinensiske Kairo-dokument, hvor terror mod Israels befolkning omtales som modstandskamp, og hvor der opfordres til sanktioner mod landet. Et dokument, der ligger tilgængeligt på kirkens hjemmeside.

”Sandheden er, at dokumentet aldrig er antaget af kirkemødet (Svenska Kyrkans højeste beslutningsorgan, red.). Det blev derimod anbefalet, at man studerer det - helt på linje med vores ønske om at lytte til andre kristne i Verden,” skriver Antje Jackelén.

”Til gengæld er dokumentet 'Guds veje' antaget af kirkemødet, og det udtrykker Svenska Kyrkans officielle holdning om dialog med jødedommen og betoner Guds forbindelse med det jødiske folk,” fortsætter hun.

Den israelske ambassadør Isaac Bachmans kritik af Svenska Kyrkan kommer efter, at Antje Jackelén har støttet Sveriges formelle anerkendelse af Palæstina.

Isaac Bachman har desuden peget på, at kirkens ærkebiskopper ved tre lejligheder har markeret sig negativt over for Israel: Da K.G. Hammar i 2009 opgav en planlagt tale ved Auschwitz-dagen; Anders Wejryds møde med Hamas-lederen Ismail Haniyeh i efteråret; og Antje Jackeléns modtagelse af den Israel-kritiske palæstinensiske præst Mitri Raheb i februar.

Sidstnævnte beskyldes for at være tilhænger af erstatningsteologi, der mener, at den kristne kirke har indtaget Israels plads og løfte.

Men den tilknytning afviser Antje Jackelén med henvisning til en prædiken af Mitri Raheb, hvor han udtaler, at erstatningsteologien er farlig.

Ærkebiskoppen mødtes mandag med den israelske ambassadør for at drøfte forholdet mellem jøder og kristne.

”Samtaler forværres, når sandheden forvrænges, og svar ignoreres (“) Mine forgængere har haft lignende møder med israelske ambassadører, og det er min ambition at fortsætte med en god dialog,” skriver Antje Jackelén i Sydsvenska Dagbladet.