Svensk biskop vil fjerne kors fra sømandskirke

Stockholms biskop vil fjerne kristne symboler og oprette et bederum i byens sømandskirke. Et udtryk for gæstfrihed, mener hun. Misforstået åbenhed, siger kritikere

I Stockholm vil biskop Eva Brunne fjerne kristne symboler i byens sømandskirke og anlægge et bederum for at byde rejsende sømænd velkommen til byen. Modelfoto af svensk kirke.
I Stockholm vil biskop Eva Brunne fjerne kristne symboler i byens sømandskirke og anlægge et bederum for at byde rejsende sømænd velkommen til byen. Modelfoto af svensk kirke. Foto: edda2 - Fotolia.

Flere forsøg på at åbne den svenske kirke for andre religioner har i den seneste tid mødt stor kritik.

Det nyeste forslag lyder fra Stockholms biskop, Eva Brunne, som vil fjerne kristne symboler i Stockholms sømandskirke. Samtidig vil hun anlægge et bederum, der angiver retningen til Mekka, ”som en service til muslimer og andre religionsudøvere,” lyder det i den svenske avis Dagen.

”Det handler om at gøre det lettere for mennesker med en anden tro at kunne bede. Det er et udtryk for gæstfrihed mod dem, som er her midlertidigt,” siger Eva Brunne til Dagen.

Biskoppen forklarer, at sømandskirken er et første møde med det nye land for mange rejsende. Her skal den svenske kirke som majoritetssamfund være generøse over for sømænd, som ikke kender byen og har svært ved at finde deres egne bederum i byen.

Hun sidestiller sin idé med andagtsrummene i lufthavne og på sygehuse, hvor udsmykningen holdes religionsneutral for at passe til flere religioner.

”At gøre plads til mennesker med en anden tro indebærer ikke, at vi træder tilbage fra vores egen tro. Præster er kaldet til at forkynde Kristus. Det gør vi hver dag og i ethvert møde med mennesker. Men det indebærer ikke, at vi behandler mennesker med en anden tro dårligt,” slutter Eva Brunne.

Forslaget møder kritik fra svenske teologer, som er imod en udvikling, hvor Kristus tages væk for at imødekomme mennesker med en anden tro. 

En af dem er Annika Borg, og hun siger til den svenske avis Världen idag: ”Åbenhed og dialog er ikke det samme som at vise en anden trosretning, at vi kan tage vores eget bort, når I kommer”.

I Stockholms sømandskirke hilser formanden Kicki Wetterberg forslaget om bederummet velkommen, men hun vil bevare de kristne symboler.

Til den svenske avis Dagen siger hun:

”Jeg har intet problem med, at muslimske og hinduistiske sømænd kommer her og beder. Men jeg ser os som en kristen kirke, så vi beholder symbolerne. Hvis jeg besøger en moske, beder jeg ikke dem om at tage deres symboler ned. Det er jo mit eget valg at gå derind.”

I august mødte et andet forsøg på religionslighed kritik. Her udtalte en gruppe svenske præster med en domprovst i spidsen, at jøder, muslimer og kristne vandrer mod den samme Gud på hver sin måde.

En lignende udtalelse i Danmark skabte røre for fem år siden. Her udtalte en række præster med daværende biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm, at andre religioner kan føre til Gud. Det fik Dansk Folkeparti til at kræve biskoppens afgang.