Svensk kirkereform påvirker Danmark

Over en halv million svenskere har forladt deres kirke i løbet af de 10 år, der er gået siden dens historiske adskillelse fra staten. Alligevel vil fremtrædende danske teologer følge svenskerne

Skal Danmark ligesom Sverige have adskilt kirke og stat? Her er det Svenska Gustafskyrkan, Den Svenske Kirke i København.
Skal Danmark ligesom Sverige have adskilt kirke og stat? Her er det Svenska Gustafskyrkan, Den Svenske Kirke i København. Foto: .

Svenske kirkefolk er meget tilfredse med, at deres kirke er sluppet ud af statens favntag. Ved årsskiftet er det præcis 10 år siden, at det mere end 500 år gamle ægteskab mellem stat og kirke i Sverige blev opløst. En frisk meningsmåling i den svenske avis Kyrkans Tidning viser, at mere end to tredjedele af det svenske kirkefolk sætter pris på skilsmissen. Vi har fået mere selvstændighed og selvbestemmelse, lyder det fra den anden side af Sundet, mens flere danske teologer nu advarer om, at den hjemlige folkekirke er ved at lide en langsom død i forholdet til staten.

Kristendommen i Danmark skal slippes fri i forhold til staten, mener blandt andet lektor på Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet, Hans Raun Iversen.

"Om vi kan høste samme positive resultat som i Sverige efter 10 års adskillelse fra staten kommer an på, om vi kan være fornuftige og dygtige nok til at opbygge en mere menighedstæt og gennemskuelig, selvstændig kirke," siger Hans Raun Iversen, som samtidig skyder med skarpt mod Kirkeministeriet.

"Kirkeministeriet er ikke rustet til at klare sin opgave i forhold til folkekirken. Det er det eneste ministerium i den danske stat, som ikke har en politik for sit eget ressort-område. En sekulær stat kan jo i sagens natur ikke bestemme, hvad kirken skal mene noget om. At skulle styre folkekirken med basis i menighedernes faktiske liv og eksistens, det er faktisk umuligt at få skruet tæt sammen med Kirkeministeriet," siger Hans Raun Iversen.

Teologerne Svend Bjerg og Palle H. Steffensen advarer om, at den danske folkekirke er blevet kynisk i sin kamp for at forblive tilknyttet til staten og kalder i dagens kronik i Kristeligt Dagblad den nuværende situation for "et ideologisk helvede".

"Enhver institution må være selvkritisk og til stadighed opmærksom på, hvordan dens egen målsætning harmonerer med de herskende værdier i det omgivende samfund, enten for at justere og tilpasse sig eller for at tage kampen op og gå imod strømmen," skriver teologerne.

I Sverige er cirka 70.000 medlemmer årligt siden skilsmissen fra staten gået ud af kirkedøren for altid.

"Vi skal blive dygtigere til at komme ud med vores budskab om evangeliet og skabe gode samtaler med folk, når vi møder dem," konstaterer den svenske ærkebiskop Anders Wejryd på den baggrund til Kristeligt Dagblad.

Tidligere biskop i Roskilde Stift Jan Lindhardt er en varm fortaler for det tætte forhold mellem kirke og stat, og han mener, at den svenske kirke er gået den forkerte vej.

"Svenska Kyrkan er blevet en politisk institution, og dens program ligner efterhånden et politisk program. Jeg synes, at vores rolle er at forkynde evangeliet og ikke at have holdninger til alt muligt," siger Jan Lindhardt.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

vincents@k.dk