Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Svenske jøder flygter fra chikane

Svenske jøder oplever problemer i form af chikane. På billedet ses store Synagoge i Stockholm. - Foto: david sanger

Fordobling af hadforbrydelser mod jøder i flere europæiske lande

Flere og flere jøder vælger at forlade den sydsvenske by Malmø og bosætte sig i Israel i stedet. Det er ikke lysten, men chikane, der driver udvandringen. I 2009 blev der anmeldt 79 hadforbrydelser mod jøder i Skåne. Det er en fordobling i forhold til året før. Og det er arabiske unge, der står for hovedparten af chikanen.

Nærpolitichefen i Malmø, Bengt Hersler, forventer i fremtiden "flere bølger af antisemitiske overgreb", som han udtrykker det:

- Så snart konflikten optrappes i Israel, så optrappes den også i Malmø. Det skete sidste år både i forbindelse med krigen i Gaza og ved en tenniskamp mellem Sverige og Israel, siger han.

29 procent af Malmøs indbyggere er født uden for Sverige.

- Det er et stort problem, at mange af hadforbrydelserne ikke anmeldes, eller at politiet får dem lagt i en forkert bunke. Men alle politifolk har været på kursus, så nu skulle der være sikkerhed for, at når en jøde slås ned, fordi han er jøde, så ender det i statistikken med hadforbrydelser frem for i statistikken om vold, siger Bengt Hersler.

Og fra den jødiske forsamling i Malmø hedder det fra talsmanden Fredrik Sieradzki, at forsamlingen har kendskab til flytningerne ud af landet, og at begrundelsen næsten altid er børnene.

- Vi har medlemmer, hvis børn tvinges til at flytte skole, alene fordi de er jøder. De mobbes ud, siger han.

Den danske overrabbiner, Bent Lexner, kender godt til situationen i Sydsverige, som blandt andet omfatter ødelæggelse af jødisk ejendom og brandstiftelse.

- Situationen fortæller vel noget om, hvor vanskeligt det er at integrere muslimske grupper i Malmø, siger han.

Men han vil ikke sammenligne forholdene for jøder i Danmark med overgrebene i Skåne.

- Der er i perioder flere episoder, end vi har været vant til, men meget mærkbart har det ikke ændret sig. I hvert fald ikke i første omgang, siger han.

Mosaisk Troessamfunds formand, Finn Schwarz, er ikke helt enig.

- 2009 har ikke været et sjovt år, og det er vi nødt til at forholde os til, siger han.

Den sydsvenske tendens bekræftes af en israelsk regeringsundersøgelse om anti-semitisme, som er udkommet op til Auschwitz-dagen i dag. Heri hedder det, at England og Frankrig også oplever en fordobling af hadkriminaliteten fra 2008 til 2009.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

-- Situationen fortæller vel noget om, hvor vanskeligt det er at integrere muslimske grupper i Malmø, siger overrabbiner Bent Lexner. - Foto: Foto: Leif Tuxen