Prøv avisen

Sygeplejersker må fortsat bære kors og tørklæde i Region Syddanmark

Forslaget om at forbyde sundhedspersonale i Region Syddanmark at gå med synlige religiøse, politiske og ideologiske symboler i arbejdstiden blev stillet af Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Men de fandt altså ingen opbakning i salen fra de øvrige partier. Foto: Niels Hougaard/Ritzau foto

Der var ingen opbakning til at forbyde ansatte at bære religiøse symboler på sygehusene i Region Syddanmark, da regionsrådet stemte om forslaget

Sygeplejersker, læger og andre ansatte på sygehusene i Region Syddanmark må fortsat bære et kors om halsen eller et tørklæde på hovedet. Det stod klart mandag aften efter regionsrådets møde, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Forslaget om at forbyde sundhedspersonale i Region Syddanmark at gå med synlige religiøse, politiske og ideologiske symboler i arbejdstiden blev stillet af Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Men de fandt altså ingen opbakning i salen fra de øvrige partier.

Næstformand Poul-Erik Svendsen (S) kaldte det for ”tåbeligt”, mens formand Stephanie Lose (V) spurgte, hvad der så skulle ske med julepynten og luciaoptogene på afdelingerne.

”Jeg kan ikke se nogen fordel i et samfund, der er helt neutralt og sterilt,” lød det videre, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Flere gav også udtryk for, at der var tale om et ikke-problem.

”Lad os da tage os af en reel problemstilling i stedet for at finde på én,” sagde blandt andre Lasse Krull (K) ifølge Vejle Amts Folkeblad.

Dansk Folkeparti undlod at stemme, da partiet ikke ønsker at fjerne kristne symboler fra det offentlige rum. Partiet forsøgte at stille forslag om, at forbuddet kun skulle gælde muslimske symboler.

Men det lader sig ikke gøre ifølge en tidligere juridisk vurdering, og af den grund afviste Venstres Stephanie Lose det.

Regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (LA), som var med til at fremsætte forslaget om et forbud, tror, at forslaget havde mødt større opbakning, hvis det ikke gjaldt kristne symboler.

”Men der står i Grundloven, at vi ikke kan lave en regel, hvor vi forbyder én ideologi og tillader andre. Derfor måtte der være tale om total religionsneutralitet,” siger hun og tilføjer, at hun ikke ønsker at gå videre med forslaget.

”Jeg ville gerne have indført et forbud, så vi kunne vise hensyn til syge mennesker, der ikke skal mødes af en bestemt ideologi, når de behandles. Men jeg tabte den sag. Til gengæld tror jeg ikke, at det vil vare mange år, før der indføres et forbud mod religiøse og ideologiske symboler på sygehusene. Vi har allerede et forbud mod at bære religiøse symboler i retssale, så jeg tror bestemt, det kommer til at ske. Så jeg har nok bare været forud for min tid.”8