Søvndal: Jeg gør meget for forfulgte kristne

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tager til genmæle mod beskyldninger mod ham for ikke at engagere sig i forsvaret af undertrykte kristne mindretal ude i verden

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tager til genmæle mod beskyldninger mod ham for ikke at engagere sig i forsvaret af undertrykte kristne mindretal ude i verden.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tager til genmæle mod beskyldninger mod ham for ikke at engagere sig i forsvaret af undertrykte kristne mindretal ude i verden. Foto: Nils Meilvang.

Forfølgelse af kristne er uacceptabelt, uanset om den foregår i Mellemøsten, i Afrika eller i Østen. Religionsfrihed er en af de helt grundlæggende menneskerettigheder. Dette er noget, jeg som udenrigsminister lægger stor vægt på.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tager i dagens Kristeligt Dagblad til genmæle mod beskyldninger mod ham for ikke at engagere sig i forsvaret af undertrykte kristne mindretal ude i verden, især i lande med muslimsk flertal.

Alle minoriteters rettigheder skal respekteres, også de religiøse mindretal, siger han, og i denne uge har han fordømt angrebet på en kirke i Pakistan, som han kalder afskyeligt.

I det hele taget er jeg optaget af de internationale mekanismer, som skal overvåge efterlevelsen af menneskerettighederne. Det gælder både i FN-systemet og i rammerne af EU, hvor netop beskyttelsen af religiøse mindretal har stået højt på dagsordenen, ikke mindst efter omvæltningerne i den arabiske verden, skriver han.

LÆS OGSÅ: Søvndals debatindlæg: Forfølgelse af kristne minoriteter er uacceptabelt

Esben Lunde Larsen (V) har kaldt Villy Søvndal i samråd i både Udenrigsudvalget og Europaudvalget.

Det er fint, at Villy Søvndal siger, at regeringen gør en aktiv indsats sammen med udmærkede organisationer som Danmission og Danske Kirkers Råd. Men det er som om, han gemmer sig bag nogle organisationer i stedet for selv at tage problemerne med forfølgelser op på regeringsniveau i de lande, hvor det er aktuelt. Vi mangler også at høre, hvad ministeren selv gør i for eksempel FN og EU, siger han.

Journalist Klaus Wivel er aktuel med bogen Den sidste Nadver om kristenforfølgelser i den arabiske verden.

Det er sagen i en nøddeskal, når Villy Søvndal for eksempel henviser til, at regeringen støtter et profileret initiativ som Dansk-Egyptisk Dialog Institut. Her arbejdes der netop ikke med menneskerettigheder og minoritetsbeskyttelse, men med dialog, og det kræver to ligestillede parter. Det er for eksempel kopterne i Egypten ikke, heller ikke de kristne i Iran eller Irak, som alle er mindretal. Når der finder så voldsomt et terrorangreb på kristne sted som i Pakistan for nylig, er Villy Søvndal ude for at fordømme. Og det manglede bare. Men da 60 kristne kirker og skoler blev brændt ned i august i Egypten, hørte vi kun en meget spag Søvndal, siger Klaus Wivel.

LÆS OGSÅ: Et opråb for forfulgte kristne


GRAFIK: Kristenforfølgelser globalt set: De farligste steder